civilne letjelice u borbi

Je li ovo preokret u ratu? Ukrajinska vojska oborila dron kineske proizvodnje lansiran s ruskog teritorija

16.03.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Iako Kina tvrdi da ne opskrbljuje Rusiju oružjem, CNN donosi priču o kineskom dronu koji je oborila ukrajinska strana, a koji je doletio s teritorija pod kontrolom ruskih snaga

Dok smo se vozili duboko u šumu, tišina između visokih borova i čistog plavog neba svakih je nekoliko sekundi bila prekinuta zvukom udaljenih eksplozija iz bitaka na prvoj liniji za istočnu Ukrajinu. Vodeći nas pješice kroz šumu, ukrajinski vojnici na kraju su nas doveli do čistine te su nam pokazali olupinu naoružane bespilotne letjelice za koju su rekli da su je oborili svojim automatskim oružjem AK-47 tijekom vikenda, piše CNN u reportaži.

Dron je bio Mugin-5, komercijalna bespilotna letjelica (UAV) koju je napravio kineski proizvođač sa sjedištem u lučkom gradu Xiamenu, na istočnoj obali Kine. Neki tehnološki blogeri kažu da su ti strojevi poznati kao 'Alibaba dronovi' jer su bili dostupni za prodaju po cijeni do 15.000 dolara u kineskim web shopovima, uključujući Alibabu i Taobao. Mugin Limited potvrdio je za CNN da je to bio njihov dron, nazvavši incident 'duboko nesretnim'.

Posljednji je to primjer korištenja civilne bespilotne letjelice, koja se kasnije oprema i naoružava, što govori i o brzoj promjeni obrasca ratovanja.

U noći s petka na subotu Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) potvrdila je za CNN da su ih njihovi agenti koji se nalaze na teritoriju pod kontrolom Rusije upozorili da je bespilotna letjelica lansirana odande, a cilj joj je bio na teritoriju koji kontrolira Ukrajina.

SBU je tada digao uzbunu i aktivirao vojne jedinice bazirane u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slovjanska.

Oko 2 sata ujutro, u subotu ujutro, vojnici iz 111. brigade Teritorijalne obrane Ukrajine čuli su dron iznad svojih glava, a čak su vidjeli svjetlo kako treperi na njemu. 'Od tog zvuka, od signalnog svjetla, trupe su puno pucale i oborile bespilotnu letjelicu', rekao je Maksim, 35-godišnji vojnik teritorijalne obrane.

Maksim je pojasnio da je dron letio vrlo nisko, dovoljno blizu da se može oboriti ručnim oružjem.

Kako je posvjedočila ekipa CNN-a, na prednjoj strani letjelice, koja se raspala nakon pada, bila je vidljiva rupa od metka.

Vojnici su novinarima također pokazali mali krater u zemlji koji je stvorio teret bespilotne letjelice, bomba od približno 20 kilograma, koju su kasnije sigurno detonirali.

CNN je tražio komentar ruskog ministarstva obrane, ali još nije dobio odgovor.

Dron nosio bombu

Naoružani komercijalni dron nije imao ugrađenu kameru, što znači da se nije mogao koristiti za nadzor i u biti ga to čini sličnim 'glupoj bombi', kaže Chris Lincoln-Jones, umirovljeni časnik britanske vojske i stručnjak za bespilotne letjelice.

Dodao je da je ovakav dron samo dokaz više za teoriju da Rusija nije vojna supersila kakvu je svijet očekivao.

'Čini se da je ovo vrlo sirov, nesofisticiran, ne baš tehnološki napredan način vođenja operacija', rekao je i dodao da je cijena ovih letjelica vrlo jeftina u vojnom smislu.

'Ukrajinci su ti koji moraju učiniti sve što mogu', rekao je, dodavši da očekuje da će koristiti 'puno više improviziranog oružja'.

U siječnju su dužnosnici regije Luhansk u istočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom Rusije, na Telegramu ustvrdili da su oborili Mugin-5 koji su lansirale ukrajinske snage. Ukrajinski dužnosnici nisu komentirali taj konkretan incident, ali stručnjaci kažu da postoje dokazi da su obje strane u sukobu koristile ovakve letjelice.

'I Rusija i Ukrajina koristile su tijekom sukoba komercijalno dostupne kineske dronove kao što je ovaj, uključujući naoružane verzije', rekao je N. R. Jenzen-Jones, stručnjak za obavještajne podatke o oružju i streljivu te direktor konzultantske tvrtke Armament Research Services.

'U ovom slučaju Mugin-5 Pro je vjerojatno korišten u ulozi 'bombardera', a ne kao dron kamikaza', rekao je Jenzen-Jones.

  • +7
Rat u Ukrajini 14.3.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Što na sve kažu proizvođači?

Civilne tvrtke koje stoje iza ove tehnologije, koju se kasnije dodatno oprema i naoružava za ubijanje, sada pokušavaju pronaći načine da zaustave ulazak njihovih proizvoda u vojni lanac opskrbe.

'Ne odobravamo korištenje. Dajemo sve od sebe da to zaustavimo', rekao je glasnogovornik Mugin Limiteda za CNN.

U prethodnoj izjavi, objavljenoj na njihovoj web stranici 2. ožujka, Mugin Limited rekao je da 'osuđuje' korištenje svojih letjelica za ratovanje i da su prestali prodavati proizvode Rusiji ili Ukrajini na početku rata.

CNN je također kontaktirao s drugim tvrtkama čiji su elektronički dijelovi vidljivi u oborenom UAV-u.

To uključuje MKS servos, tajvanskog proizvođača elektroničkih uređaja. 'Neki proizvođači bespilotnih letjelica mogu instalirati MKS servo na svojim gotovim proizvodima za vojnu upotrebu. Nismo sretni zbog toga i to je protiv misije i vizije naše tvrtke', rekao je glasnogovornik tvrtke za CNN.

MKS na web stranici također navodi da su njihovi proizvodi 'zabranjeni' za bilo kakvu nezakonitu ili vojnu uporabu.

Senzor na naknadno ugrađenoj ploči na dronu izradio je Novatel, dio Hexagon grupe sa sjedištem u Kanadi, koja opskrbljuje industrije, uključujući 'poljoprivredu, građevinarstvo i automobilsku industriju'.

'Za sve proizvode pod kontrolom izvoza imamo opsežne kontrolne procese kako bismo osigurali da su isporučeni u skladu s primjenjivim izvoznim zakonima. U travnju 2022. također smo donijeli odluku o zamrzavanju svih poslovnih aktivnosti u Rusiji', rekao je glasnogovornik Hexagona CNN-u.

Unatoč znakovima da je uporaba bespilotnih letjelica u ovom sukobu sve veća, ukrajinski borac Maksim poriče da je ovo postao rat dronova.

'To nije rat tehnologije. Rat je prije svega rat ljudi', poručio je.