PARALIZA SUSTAVA

Moldavci na referendumu o predsjedniku

05.09.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Stanovnici Moldavije u nedjelju su počeli izlaziti na referendum na kojem će se izjasniti žele li neposredan izbor predsjednika države, što bi predstavljalo promjenu u postojećem sustavu kojom bi se zemlja trebala izvući iz sada već kronične političke paralize.

Ispitivanja javnoga mnijenja sugeriraju da će postojeći sustav u kojem se predsjednik države bira u parlamentu biti odbačen, unatoč tome što su oporbeni komunisti pozvali na bojkot glasovanja.

Moldavija već 18 mjeseci nema predsjednika države jer vladajuća četveročlana koalicija Saveza za europske integracije ne može prikupiti dvotrećinsku većinu u parlamentu za izbor svog kandidata. Predsjednik parlamenta Mihai Ghipmu, jedna od vodećih figura vladajuće koalicije, već godinu i pol obavlja i dužnost privremenog predsjednika.

Vladajuća koalicija kaže da je promjena nužna kako bi se jedna od najsiromašnijih europskih zemalja vratila na put oporavka. Ako referendum prođe, najavljeni su izravni predsjednički izbori već 14. studenoga.

Bivši predsjednik Vladimir Voronjin, čelnik moldavskih komunista koji su u srpnju poraženi na izborima i zbačeni s vlasti, ali su ostali pojedinačno najjača stranka u parlamentu i blokiraju izbor šefa države, izjavio je da ovaj referendum predstavlja "klopku" i pozvao je sve svoje pristaše da ga bojkotiraju.

Birališta se zatvaraju u 22 sata, a prvi se rezultati se očekuju nešto iza ponoći.