politička kriza u iraku

Moktada al-Sadr zaustavio prosvjede: Prolijevanje iračke krvi je zabranjeno

30.08.2022 u 21:42

Bionic
Reading

Moćni irački klerik Moktada al-Sadr u utorak je naredio svojim pobornicima da prekinu prosvjede u središnjem Bagdadu koji su doveli do najsmrtonosnijeg perioda u iračkoj prijestolnici u nekoliko godina.

Ispričavši se Iračanima nakon što je 22 ljudi poginulo u sukobima između njemu vjerne naoružane skupine i rivalskih šijitskih frakcija koje podržava Iran, Sadr je osudio nasilje i dao svojim sljedbenicima jedan sat da se raziđu.

„Ovo nije revolucija jer je izgubila svoj mirni karakter“, kazao je Sadr, bivši vođa pobune protiv SAD-a, u televizijskom prijenosu.

„Prolivanje iračke krvi je zabranjeno“, dodao je.

Taj rok prošao je u 2 ujutro po lokalnom vremenu. Sadrovi pristaše počeli su napuštati područje u Zelenoj zoni, lokaciji vladinih zgrada gdje su tjednima okupirali parlament. 

Sukobi u ponedjeljak dogodili su se 10 mjeseci nakon parlamentarnih izbora od kojih traje politički zastoj, zbog čega vlada i zabrinutost od eskalacije. 

Sadr je izašao kao pobjednik izbora, no onda nije uspio formirati vlast sa sunitskim i kurdskim strankama, ne uključivši šijite kojima i sam pripada. Kritičari optužuju klerika da želi za sebe uzeti sva šijitska mjesta u vladi. 

Nasilje je izbilo ovaj tjedan nakon što je Sadr objavio da se povlači iz politike, te da je tu odluku donio zbog neuspjeha drugih šijitskih čelnika i stranaka da reformiraju koruptivnu vlast.

Jedan irački dužnosnik, koji je govorio za Reuters pod uvjetom anonimnosti, rekao je da vlasti ne mogu kontrolirati rivalske skupine jer su i snage sigurnosti podijeljene na one odane Iranu i one odane Sadru. 

Irački predsjednik Barham Salih pozdravio je smirivanje napetosti nakon Sadrovog obraćanja, no upozorio je da politička kriza nije gotova i pozvao na raspisivanje novih izbora, što je tražio i Sadr.