zelena zona

Bagdad: Deseci tisuća sljedbenika molitvom dali podršku Moktadi Al-Sadru

05.08.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Deseci tisuća sljedbenika šijitskog duhovnog vođe Moktade al-Sadra okupili su se u petak kako bi molili na terenu na kojemu su se održavale vojne parade u vrijeme bivšeg čelnika Sadama Huseina, u još jednom simboličnom pokazivanju svoga utjecaja

Sadr je prošli tjedan naredio svojim sljedbenicima da upadnu u strogo nadziranu bagdadsku Zelenu zonu, da okupiraju parlament i da se mole zajedno, dok odbija dopustiti svojim političkim oponentima da formiraju vladu deset mjeseci nakon izbora.

Sadr je bio pobjednik na izborima u listopadu, no nije uspio sastaviti vladu bez iranskih saveznika kao što je obećao.

Povukao je svoje zastupnike iz parlamenta i sada sprječava zastupnički dom da izabere novu vladu i zahtijeva prijevremene izbore.

Među sljedbenicima populističkog vođe su milijuni Iračana, a sada je pokazao da može u kratkom roku okupiti stotine tisuća sljedbenika, uglavnom šijitskih muslimana radničke klase, ako želi izvršiti politički pritisak.

Molitva u petak održala se na poznatom terenu za bagdadske parade koje se prostire između dva para prekriženih divovskih mačeva, sagrađenih 80-ih pod Sadamom u spomen Iransko-iračkog rata.

Taj teren se nalazi u središtu Zelene zone koja je dom vladinim zgradama i veleposlanstvima, uključujući i parlament gdje su Sadrovi sljedbenici organizirali prosvjede u trajanju od nekoliko dana.

Sadrova oca, Mohameda Sadika al-Sadra, ubio je Sadamov režim zbog njegova otvorena protivljenja sunitskom diktatoru. Sadr je naslijedio očeve sljedbenike.

Kad je američkom invazijom 2003. godine srušen Sadam, Sadr je započeo pobunu protiv američke vojske.

Njegovi novi neprijatelji su, međutim, šijitski čelnici i stranke koje su uglavnom u savezništvu s Iranom, dok se Sadr pozicionirao kao nacionalist koji odbacuje strani utjecaj. Te skupine, poput Sadra, poduprte su teško naoružanim milicijama, no nemaju isti utjecaj kao on na mase fanatičnih sljedbenika.

Nemiri su doveli Irak blizu novog nasilja u ponedjeljak, dok su čelnici povezani s Iranom organizirali protuprosvjed za koji mnogi Iračani vjeruju da će dovesti do sukoba između dvije strane.