nemiri

Bezvlašće u Iraku: Pristaše iračkog šijitskog vjerskog vođe Al-Sadra upali u u vladinu palaču u Bagdadu

29.08.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Pristaše utjecajnoga iračkog šijitskog vjerskog vođe, političara i vođe paravojnih formacija Moktade al-Sadra upali su u vladinu palaču u Bagdadu u kojoj se nalazi i ured premijera, tvrde svjedoci

Nedugo nakon što je Al-Sadr najavio da se povlači iz politike, njegovi simpatizeri krenuli su prema bagdadskoj Zelenoj zoni u kojoj se nalaze vladine zgrade i zgrade veleposlanstava.

Očevici tvrde da su prosvjednici, Al-Sadrovi pristaše, najprije uklonili betonske prepreke da bi što većem broju ljudi omogućili ulazaka u Zelenu zonu, unatoč jakoj prisutnosti snaga sigurnosti.

Neki od njih su nosili Al-Sadrove fotografije, a drugi su skandirali "Narod želi svrgnuti režim".

Iračka vojska je na području cijelog Bagdada proglasila policijski sat koji je stupio na snagu u 15,30 sati po lokalnom vrermenu, no to nije odvratilo Al-Sadrove pristaše od njihova nauma.

Moktada al-Sadr u ponedjeljak je objavio da se povlači iz politike i zatvara svoje institucije, kao odgovor na nerješiv politički zastoj.

"Objavljujem svoje konačno povlačenje", objavio je Sadr na Twitteru.

  • +4
Moktada Al-Sadr Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Kritizirao je šijitske političke vođe jer nisu poslušali njegove pozive na reforme. Nije pojasnio informaciju o tomu da će zatvoriti svoje urede, ali je rekao da će neke od njegovih kulturnih i vjerskih institucija ostati otvorene.

Al-Sadr je u lipnju povukao svoje zastupnike iz parlamenta pošto nije uspio formirati vladu po svom izboru. Politička slijepa ulica između njega i šijitskih suparnika bliskih Iranu dovela je do najduljeg perioda bez vlade u Iraku.

Al-Sadrovi pristaše od kraja srpnja okupiraju parlament i prosvjeduju blizu vladinih zgrada, odugovlačeći tako proces izbora novog predsjednika i premijera.

Strahuje se da će Sadrova objava potaknuti njegove pristaše na eskalaciju prosvjeda, čime bi mogla početi nova faza nestabilnosti u Iraku.