VILIM RIBIĆ OŠTRO I NA PRVU

Mogu nam smanjiti plaće samo ako smijene Jovanovića!

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 10.09.2012 21:01
  • Objavljeno 10.09.2012 u 13:50
GLASOVANJE REFERENDUM

GLASOVANJE REFERENDUM

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Pred više od 64.000 članova četiri sindikata učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, okupljenih u Maticu hrvatskih sindikata, od sutra do četvrtka bit će postavljeno referendumsko pitanje o tome prihvaćaju li izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Referendum će biti organiziran u 1.401 ustanovi, najavljeno je iz Matice sindikata

Nakon što je Matica hrvatskih sindikata odlučila ne pristupiti rješavanju spora s Vladom putem arbitraže sve dok se njihovo članstvo ne očituje na referendumu, odlučeno je u školama, na visokoškolskim i znanstvenim institucijama te medicinskim ustanovama organizirati izjašnjavanje sindikalnih članova. Tek nakon referenduma uslijedit će eventualni nastavak mirenja koji su vladajući najavili za 15. rujna.

'Referendum se nije svidio vlastima. Kad nisu imali silu argumenata, onda su se poslužili argumentima sile. Na najavu referenduma, ne na odbijanje njihovog prijedloga, odgovorili su odmazdom i ukidanjem dodatka od tri, pet, sedam i devet posto na plaću. Sad zastrašuju ponovno smanjivanjem koeficijenata za 10 posto što je također pritisak na članove uoči referenduma', upozorio je Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.

U najavi referenduma, upriličenoj na medijskoj konferenciji, slikovito se izrazio kako 'ne zna hoće li sindikati biti pobjednici nakon referenduma, jer ulazak u ring nikada ne znači da će vam sudac dići ruku', no i poručio članstvu kako im je referendum 'sveto demokratsko pravo'

'Pravo je čudo da se demokratska Vlada u demokratskoj državi opire, podmeće i vrši odmazdu zbog provedbe demokratskog instituta koji se zove referendum', rekao je Ribić poručivši članovima da 'ljudi ne bi trebali popustiti pod ucjenama i zastrašivanjima koji nemaju nikakvog pravnog temelja'.

Istaknuo je i kako su sindikati stvorili 'mrežu prava, ugovora i propisa u kojima se Vlada koprca i iz kojih se teško može na pravno zakonit način iskoprcati'. 'Može raditi privremena kršenja prava, ponašati se barbarski, vandalski rušiti propise i civilizirane norme, argumentima sile zastrašiti ljude, no poučit ćemo ih kako smo u civilizaciji u kojoj postoje sudovi', zaprijetio je Ribić.

'Ponašanje Stipića i Abveršek je za Ripleya'

Sindikalni čelnici 'dokačili' su se i svojih kolega, ukazujući predsjedniku Sindikata Preporod Željku Stipiću kako njegova tužba koju je dobio 'nije prva' pobjeda nad Vladom koju je neki sindikat ostvario. 'Dobio je hvalospjeve, a tome nema mjesta. Zapravo bi presuda trebala biti predmet oštre kritike, jer je tražio da se Temeljni kolektivni ugovor proglasi ništetnim čime bi bila ugrožena prava radnika', rekla je Mirela Bojić, glavna tajnica Matice sindikata.

Vilim Ribić je podsjetio kako je Preporod 'izgubio bitni dio tužbe, a javnosti prikazao nebitni kao svoj veliki uspjeh' te zahvalio sudu što je 'spasio zaposlenike u javnim i državnim službama'. 'Nije Stipić jedini kuriozitet na sindikalnoj sceni. I Spomenka Abveršek također ruši Kolektivni ugovor koji su potpisala tri sindikata u zdravstvu. Isto je to na sud dala i ako se to sruši, srušit će se i prava njenih članova', upozorio je Ribić, zaključivši kako je to 'vjerovali ili ne – Ripleyeva rubrika'.

Po njemu, 'za sve ono što će se dogoditi na sudovima i što će građani Hrvatske morati platiti sudskim presudama, netko mora odgovarati, jer će podići kaznene prijave zbog ugrožavanja javnih financija'.

Pozivajući članstvo na referendum, koji traje do četvrtka u 18 sati, Ribić ih je ohrabrio kako će 'njihove interese znati braniti i na sudu, i za stolom, i štrajkom na ulici ako treba'. 'Nema razloga za strah, jer Vlada ne može ni otkazati Temeljni kolektivni ugovor, ne može smanjiti koeficijente, niti ukinuti dodatak od tri, pet, sedam i devet posto bez pravnih posljedica', zaključio je Vilim Ribić.

Po stajalištu Zvonimira Laktašića, predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja, 'ministar Linić ne može od 1. listopada smanjiti plaće učiteljima za 10 posto, jer u potpisanom ugovoru stoji da koeficijenti na dan potpisa ne mogu biti manji'.

Jedino to može učiniti ako želi smijeniti ministra Željka Jovanovića koji bi trebao biti dosljedan i podnijeti ostavku ako se učiteljima plaće smanje za 10 posto', rekao je Laktašić.

Četiri su sindikata javnih službi ljetos odbili Vladin prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora kojima je predviđeno da zaposleni u javnim službama ostanu bez regresa i dvije božićnice te im se smanje jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz. Sindikati traže da se o tome na referendumu izjasni članstvo, uz zahtjev da im se ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno i po izlasku iz krize.

Ako zaposleni u javnim službama odbiju Vladin prijedlog, sindikati najavljuju pravnu bitku, štrajkove pa i moguću arbitražu kao zamjenu za štrajk, vjerujući da će 'neutralni arbitar pravedno presuditi'. Sindikati najavljuju kako će u slučaju neuspjeha referenduma 'potpisati smanjenje prava radnika i očekivati sljedeći udar ili ucjenu'.

Kreće sindikalni referendum

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi