Luka Čičin-šain

Mogu li cijepljene osobe prenijeti virus onima koji nisu cijepljeni, koliko cjepiva štite od novih sojeva, hoćemo li se cijepiti svake godine?

17.04.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Dosad je jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno oko 13 posto populacije, a na neka pitanja i dvojbe koje muče građane u Dnevniku Nove TV odgovorio je znanstvenik Luka Čičin-Šain

Na pitanje mogu li cijepljene osobe prenijeti virus onima koji nisu cijepljeni odgovara da su šanse svakako niže.

''Mi smo sasvim sigurni u to zato jer jednom kad je netko cijepljen, onda je i za očekivati da on ima manje virusa u svom tijelu. To su stvari koje su prikazane na eksperimentima na životinjama, recimo na analizi s majmunima je prikazano da je po bilo kojem cjepivu količina virusa koja se može naći u plućima daleko niža'', rekao je Čičin Šain za Dnevnik Nove TV.

Objasnio je i koliko su postojeća cjepiva učinkovita kod novih sojeva koronavirusa.

''Zaštita je potpuna kod europskih sojeva i kod britanskog soja, a kod recimo južnoafričkog i brazilskog znamo da ta zaštita nije toliko efikasna kao kod ovih uvriježenih sojeva. Tako da sam ja siguran da će se stvari mijenjati na onaj način kako se mijenjaju s gripom, a to je da ćemo s vremenom imati nove formulacije cjepiva koje efikasnije gađaju i nove varijante virusa.''

Kad je riječ o tome koliko će se puta biti potrebno cijepiti, Čičin-Šain je rekao:

''Mislim da ćemo tu naći neki modus, da ćemo stvoriti neko cjepivo koje će taj virus zaustaviti. To je evo sada moja slobodna procjena, interpretacija. Ovaj koronavirus, iako se razvio dalje, ne može se na taj način tako brzo razvijati i evoluirati kao virus gripe. Tu imamo i bolje šanse da mu stanemo na kraj s nečim što će izgledati poput cjepiva iz kalendara cjepiva - npr. protiv ospica ili zaušnjaka''.

  • +15
Velika gužva za cijepljenje protiv Covida 19 Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL