rasprava ne jenja

Ban Toskić odgovorila Berošu: Liječnici u 2020. na hitne prijeme poslali samo 2,8% pacijenata. Ordinacije su postale pozivni centri

  • Autor: D. Su.
  • Zadnja izmjena 17.04.2021 18:57
  • Objavljeno 17.04.2021 u 18:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić komentirala je istup ministra Beroša, na koji je KoHOM jutros već reagirao priopćenjem, a koji je rekao kako obiteljski liječnici veliki broj pacijenata slao na hitne prijeme.

Ban Toskić je ponovila kako se radi o neistinama.

“Prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obiteljski liječnici u prošloj su godini na hitne prijeme uputili svega 2,8 posto pacijenata s kojima su radili u ordinacijama. Što bi, prenoseno u brojke, bila 2 pacijenta tjedno”, rekla je za Dnevnik N1.

“Problem opterećenosti hitnih prijema je prisutan u cijelom svijetu, pa tako i u cijeloj Hrvatskoj. Obiteljski liječnici ne rade 24 sata na dan. Oni dežuraju subotom, nedjeljom i blagdanom. Ako oni nisu dostupni u pojedinom času, to ne znači da su za sve odgovorni", istaknula je Ban Toskić. Kazala je kako mobilni timovi za cijepljenje nepokretnih osoba funkcioniraju u samo dvije županije.

“Ministar je sam u svom planu i programu cijepljenja naložio formiranje mobilnih timova za cijepljenje nepokretnih osoba u domovima. Takvi timovi su zasad formirani samo u Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemsoj županiji. Obiteljski liječnici gotovo jedini cijepe na velikim punktovima, a istodobno cijepe i docijepljuju u vlastitim ordinacijama. Nejasno je zašto se ministar odlučio za ovakve izjave”, rekla je napomenuvši kako su ordinacije obiteljske medicine u velikoj mjeri postale pozivni centri.

“Zbog nemogućnosti da stupe u kontakt s pravim pozivnim centrima, pacijenti se obraćaju nama. Ukoliko želimo uspostaviti poziv, već je netko s one strane linije. To otežava pristup svim onim drugim ljudima koji nam se žele obratiti. Međutim, za to nisu krivi obiteljski liječnici, to je sistemska greška”, objasnila je.

“Operacije i pregledi koji nisu najžurniji se odgađaju. Pacijenti su u strahu i ne znaju što će. Kome se obratiti? Naravno, svom obiteljskom liječniku”, dodaje i kaže kako će KoHom sasvim sigurno i dalje upozoravati na probleme u sustavu.

Na pitanje treba li ministar Beroš otići, kaže da će o tome odlučiti ministar i Vlada te da se KoHom boti za svoju struku i svoje pacijente.

  • +8
  • +5

Velike gužve za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Kratko se osvrnula i na izjave ministra Marića o velikim troškovima u sustavu zdravstva.

“Na primarnu zdravstvenu zaštitu otpada svega 5 posto zdravstvenog proračuna. Niti jedan tim nije gubitaš u primarnoj zdrabstvenoj zaštiti. Mi ne poslujemo i ne stvaramo gubitke. Za ostali dio sustava su odgovorni neki drugi”, rekla je Ban Toskić za N1.

U 13 godina postojanja KoHOM-a, pojasnila je, imali su prilike surađivati s čak 6 ministara. “Pitao nas je ministar Varga i zvao nas je ministar Kujundžič u skupinu za reformu zdravstva. U posljednjih godinu dana mandata ministara Beroša, on je sve naše ponude za pomoć uporno izbjegavao”, poručuje zaključno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!