BLOKIRANA 31 PROMETNICA

Mljekari još razmatraju obustavu isporuke mlijeka

Mljekari blokirali čepinsku obilaznicu (3)

Mljekari blokirali čepinsku obilaznicu (3)

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

Mljekarska buna ulazi u četrnaesti dan. Mljekari nastavljaju blokirati prometnice u cijeloj zemlji. Traže nastavak pregovora s mjerodavnima i, poručuju, otkupna cijena od 2,71 lipu nužna je za njihov opstanak i od nje ne odustaju. Dok je ne dogovore, traktori će danonoćno blokirati 31 prometnicu

Mljekari su proteklih dana najavljivali da od danas prestaju isporučivati mlijeko Dukatu, no tu opciju tek razmatraju. Naime, Darko Pavičević iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka optužuje Ministarstvo da pogoduje Lactalisu, a da Lactalis upravo to jedva čeka - nestašicu mlijeka kako bi se otvorile granice i dobili mogućnost uvoza mlijeka iz Francuske.

Virovitički seljaci najavili blokade prometnica

Ako ne postignu dogovor oko tražene otkupne cijene mlijeka, taj dogovarački neuspjeh odnijet će mljekarima u 2012. više od 20 milijuna kuna. Na prošlotjednom skupu mljekara s županom Tomislavom Tolušićem mljekari su naglasili da se, opterećeni višegodišnjim kreditima i stalnim skokovima ulaznih troškova, ne mogu olako odreći planiranog prihoda.

Župan Tolušić potvrdio je da će se gubitak tog novca osjetiti u svim dijelovima društvene potrošnje na području ove siromašne županije koja ionako jedva spaja kraj s kraje, pa zbog toga županija poziva na dogovore seljačkih prosvjednika i države kako seljaci, u borbi s otkupljivačima, ne bi ostali kratkih rukava. Nakon nedjeljnog upozoravajućeg prosvjeda na državnim cestama D5 u Terezinom Polju i D2 u Suhopolju, gdje su seljaci traktorima usporavali promet, sinoć su vođe prosvjeda najavili da će danas u devet sati blokirati državne ceste D2 u Jugovom Polju i Suhopolju te državnu cestu D5 u Terezinom Polju.

U PU Virovitičko-podravskoj jutros su potvrdili da nemaju službenu najavu blokade prometnica, ali da su na u sva tri sela primijećena kretanja poljoprivrednih traktora prema jučer održanim prosvjednim punktovima.

Jakovina: Nema razloga za nove pregovore o otkupnoj cijeni mlijeka

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je sinoć kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, čime je ujedno odgovorio na zahtjeve dijela proizvođača mlijeka, koji, nezadovoljni dogovorenom cijenom, blokiraju ceste i traže nove pregovore u koje bi se uključilo ministarstvo i premijer Zoran Milanović.

'Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tiče premijera Milanovića, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH neće biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan', rekao je ministar poljoprivrede gostujući u Vijestima RTL-a.

Pozvao je prosvjednike da deblokiraju ceste, vrate se na svoje farme i počnu raditi, a Ministarstvu omoguće da pronađe rješenja za hrvatski agrar do ulaska u EU. Pritom je najavio kako bi sredstava za poticaje, koja se isplaćuju u lipnju, mogla biti isplaćena već krajem ožujka kako bi se seljaci mogli što kvalitetnije pripremiti za sjetvu.

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijene mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), i u ovom trenutku iznosi 2,43 kune.

U tu je cijenu, kazao je ministar, uključeno 50 lipa poticaja koji se isplaćuje mljekarima do ulaska u EU, ali se više može isplaćivati i dodatni poticaj od 42 lipe iz interventnih mjera.

Ministar napominje kako su skladišta mljekarske industrije puna te da otkupljivači tvrde da uz smanjenje kupovne moći građana nemaju mogućnosti za dodatni pomak u cijenama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi