JATAK NAJPOZNATIJEG ZLOČINCA

'Mladića sam skrivao punih pet godina'

Ratko Mladić 2

Ratko Mladić 2

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Pojavio se jedne noći prije pet godina. Pita: 'Znaš li tko sam?' Bio je već oronuo. Ali kako ne bih znao. Prepoznao sam ga po glasu. I primio. Tko ne bi pustio u kuću brata? Tko ne bi sakrio brata?' ispričao je beogradskim Večernjim novostima Branislav Mladić, rođak donedavno najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića u čijoj je kući u Lazarevu krajem svibnja uhićen krvnik Srebrenice

Tvrdi da mu se Mladić obratio za pomoć kada je ostao bez novca, a 'znao je da ga bez novca nitko neće skrivati i zato je prije pet godina i prekinuo sve veze i zakucao na moja vrata'. Mladić je kod sebe, tvrdi Branislav, imao dva pištolja, nekoliko stotina dolara i lijekove.

'Jeli smo što smo imali, a on je godinama bio kao zatvorenik u sobi. Samo bismo rano ujutro popili kavu zajedno, popričali i onda se ne bismo vidjeli do noći. Preko dana nisam ulazio u kuću. Zdravlje mu je sve više popuštalo, još tijekom rata u Bosni imao je moždani udar i dvaput je bio ranjen, a ovdje ga je mučio šećer. Nekad zdravi zubi su mu, do jednog, propali.

Prije nekoliko mjeseci je imao moždani, ovdje u kupaonici. Tri dana je lebdio na rubu života i smrti', kazao je.

Dodaje da nema nikakve mreže koja je skrivala Mladića, kako tvrdi glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

'Pa ja sam cijela ta mreža! Nije me teško pronaći. Dalje od sela ne idem. Mogu im doći i na noge. Ratko me telefonom zvao prije neki dan da ga posjetim u Haagu, ali nemam novac za to. Mogu me odvesti kada hoće. Radit ću poljoprivredu i na zatvorskom imanju', naglašava zločinčev pomoćnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi