ODVJETNIK SRBA IZ CHICAGA

'Mirovnjaci iz Kanade potvrdit će da se u Oluji pucalo na civile'

18.02.2013 u 08:42

Bionic
Reading

Možemo dokazati da je 'Oluja' bila organizirani, sistematski i široko rašireni napad na civilno stanovništvo, poručuje američki odvjetnik srpskog porijekla Robert Pavić, opunomoćenik nekoliko stotina tisuća Srba iz Hrvatske, koji su tužili američku vojnu korporaciju MPRI zbog toga što je naoružavala i obučavala Hrvate tijekom te akcije

Traže odštetu od deset milijuna dolara. 'Čekamo da Vrhovni sud u Chicagu donese odluku', kaže u razgovoru za beogradske Novosti Pavić. 'U tužbi, mi tvrdimo da su američki plaćenici sudjelovali, pomagali i podržavali ratni zločin, koji je ujedno i zločin protiv čovječnosti i genocid. Na pitanje kako oslobađajuća presuda Haškog suda protiv trojice hrvatskih generala čelu s Antom Gotovinom utječe na proces koji se odvija u Chicagu, Pavić odgovara:

'Pravno gledano, bilo bi nam lakše da možemo predati sudu osuđujuću presudu i reći: 'Evo dokaza da je počinjen ratni zločin. Ali sada to ne možemo uraditi.'' Pavić je dodao kako moraju dokazati da se on zaista i dogodio. Doduše, presuda protiv Gotovine ne kaže da nije bilo ratnog zločina, mišljenja je Pavić, već da nije bilo dovoljno dokaza da se za to osude oni kojima se sudilo. Pavić namjerava dovesti svjedoke - mirovnjake iz Kanade koji će potvrditi da je tijekom 'Oluje' otvarana vatra na nenaoružane civile.