TKO TO MOŽE PLATIT?

Mirovine lažnih branitelja pojedu krizni porez

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 26.08.2009 20:45
  • Objavljeno 26.08.2009 u 07:00
novac kuna

novac kuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Kad bi Hrvatska oduzela prava lažnim braniteljima, koji su se dokopali nezasluženih mirovina, uopće nam ne bi trebao krizni porez. Ne bi se trebala smanjivati prava onih branitelja koji su svoje mirovine i statuse zaslužili braneći zemlju i riskirajući zdravlje i život

Javnoj objavi Registra branitelja protivi se samo HDZ, a bezuspješno je traži hrvatska javnost, jer se većina nikako ne slaže s vlašću da imamo 500.000 branitelja. Još je, naime, 1996. predsjednik države i vrhovni zapovjednik dr. Franjo Tuđman, u poslanici Saboru, rekao kako je u obrani i oslobođenju domovine sudjelovalo 336.000 branitelja.

Mnogima se i to činilo previše, ali kada bismo taj broj uzeli kao točan to znači da imamo oko 160.000 lažnih branitelja ili trećinu od ukupnog broja. Istovremeno, imamo 70.000 osoba koje imaju povlaštenu braniteljsku mirovinu (HV i HVO).

Ako bismo pretpostavili da trećinu i od ukupnog broja umirovljenih branitelja čine lažni branitelji, značilo bi to i da bi među njima moglo biti barem 25.000 onih koji ne zaslužuju braniteljske mirovine. Ako je njihova prosječna mirovina 5.800 kuna, to znači da nas tih mogućih 25.000 lažnih branitelja košta 145 milijuna kuna mjesečno ili 1,7 milijardi kuna godišnje. Od kriznog poreza vlast mjesečno ubire 150 milijuna kuna.

PREDRAG MATIĆ - FRED
'Nas je 1.803 branilo Vukovar, toliko nas je primalo plaću. Danas Vukovarsku brigadu čini 4.000 ljudi, a isplaćujemo 6.500 mirovina!'

Ekonomski stručnjak dr. Slavko Kulić ističe kako ovakva pitanja ne smiju ostati javnosti neobjašnjena i da se to mora učiniti i zbog svih onih koji su časno u obrani domovine stekli braniteljske statuse, prava i povlastice. Osim toga, Kulić upozorava i da će nas problem onih koji su bez znanja, rada ili žrtve stekli prava mučiti još desetljećima jer oni koji nisu stradali i ne rade živjeti će duže od ostalih

Vukovarski branitelj i nekadašnji savjetnik premijerke Jadranke Kosor, Predrag Matić Fred jedan je od onih koji traži reviziju Registra branitelja i u potpunosti se slaže s procjenama kako je među registriranim braniteljima i ratnim umirovljenicima barem trećina lažnih. Kao ilustraciju navodi podatke iz Vukovara.

'Nas je 1.803 branilo Vukovar, toliko nas je primalo plaću. Danas Vukovarsku brigadu čini 4.000 ljudi, a isplaćujemo 6.500 mirovina!', otkriva Predrag Matić Fred. Njega su umirovili u 38. godini premda to nije želio, danas ima 1.500 kuna veću mirovinu nego što bi imao plaću da je ostao raditi kao učitelj. Matić je svoju mirovinu zasigurno zaslužio.

SDP-ov saborski zastupnik, jedan od zapovjednika u Oluji Ante Kotromanović godinama traži javnu objavu i reviziju Registra branitelja i poziva vlast da konačno to i učini - ne samo zbog troškova nego i zbog poštovanja prema onima koji su pali za Hrvatsku. I on i Matić Fred slažu se kako je utvrđivanjem tzv. ratnog puta jednostavno otkriti tko je zaslužio braniteljski status, a tko ne.

Prema podacima Instituta za javne financije - koji ovih dana upozorava da su povlaštene mirovine postale pretežak teret hrvatskom društvu - pored 70.000 umirovljenih branitelja iz Domovinskog rata, imamo još i 43.500 partizana i 20.500 domobrana. Svi oni primaju povlaštene mirovine - znatno niže od braniteljskih, ali ipak povlaštene. Pribrojimo li tome i na tisuće visokopovlaštenih političkih mirovina iz bivšeg (2.700 kuna prosječna mirovina) i sadašnjeg sistema (10.453 kuna prosječna mirovina) možemo se samo zapitati 'Pa, tko to može platiti?'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi