pala odluka

Ovo su budući potpredsjednici Hrvatskog sabora; Domovinski pokret šalje Škoru, SDP Rajka Ostojića

21.07.2020 u 16:32

Bionic
Reading

Na konfrerenciji za medije Domovinskog pokreta obznanjeno kako će za potpredsjednika Hrvatskog sabora iz njihovih redova biti predložen predsjednik stranke Miroslav Škoro. Od ranije su poznata tri HDZ-ova potpredsjednika. Čeka se još odluka SDP-a kojem pripada jedno potpredsjedničko mjesto. Tportal doznaje kako će Rajko Ostojić biti njihov kandidat za potpredsjednika Sabora

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan potvrdio je u utorak da će ta stranka predložiti da njezin predsjednik Miroslav Škoro bude potpredsjednik novog saziva Hrvatskog sabora.

"Domovinski pokret dobio je sedam dužnosničkih mjesta, jedno mjesto dopredsjednika Sabora, dva mjesta predsjednika odbora, dva mjesta dopredsjednika odbora, jedno mjesto predsjednika kluba, te trinaest mjesta u svim saborskim odborima iz kvote oporbe", rekao je Vrkljan novinarima.

Ocijenio je da je na jučerašnjem sastanku oporba funkcionirala izuzetno korektno te su se bez konfliktnih situacija, "jednostavno, lako i s puno dobronamjernosti uspjeli dogovoriti sa SDP-om, Mostom, Suverenistima i Možemo!".

Izjavu Tomislava Tomaševića da postoji mogućnost da se suzdrže od glasanja za Škoru, Vrkljan smatra "aktivističkim navadama koji su neki saborski zastupnici donijeli iz svojih kampanja", te dodaje da su se svi klubovi opozicije jučer dogovorili da imaju zajedničke kandidate za potpredsjednike Sabora, za sve klubove i odbore.

  • +6
Miroslav Škoro glasovao na parlamentarnim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Kandidat SDP-a za potredsjednika Sabora je Rajko Ostojić. Predsjednik kluba zastupnika bit će Arsen Bauk, koji je dobio jedan glas protiv.

Podsjetimo, Poslovnikom Hrvatskoga sabora određeno je da Sabor ima dva do pet potpredsjednika. Ako se biraju dva potpredsjednika, jedan se bira na prijedlog parlamentarne većine, a drugi na prijedlog parlamentarne manjine. Ako se bira pet potpredsjednika, tri se biraju na prijedlog parlamentarne većine, a dva na prijedlog parlamentarne manjine. Predsjednik i potpredsjednici čine Predsjedništvo Sabora.

HDZ je već izabrao Antu Sanadera, Željka Reinera i Furia Radina.