VELIKI MAESTRO

Mirjana Sanader i Jerko Rošin neće svjedočiti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.03.2009 16:20
  • Objavljeno 12.03.2009 u 15:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić svjedočio je danas u nastavku suđenja u slučaju 'veliki maestro' o privatizaciji zemljišta na području Facinka, zbog kojega se tereti nekoliko optuženika, a Vlada ga je nakon poništenog javnog natječaja poklonila Poreču

ZAGREB - Iako je ponudio najmanju cijenu, grad Poreč je pobijedio i na naknadno poništenom natječaju. Prodaja zemljište od 237.000 metara četvornih zamrznuta je nakon afere "maestro", da bi Vlada kasnije zemljište uredbom darovala gradu.

Većina odvjetničkih pitanja stoga je bila vođena tvrdnjom da je natječaj unaprijed bio namješten. U prilog su im išli i gradonačelnikovi odgovori, među kojima i podatak da je novac potreban za privatizaciju u gradskom proračunu bio predviđen još 2006., iako je natječaj raspisan tek krajem ožujka sljedeće godine.

Goran Sebelic / CROPIX

Goran Sebelic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Sebelic

Edi Štifanić sa Slavicom Ecclestone / Arhiva

Kazao je i da se više puta sastajao s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom kako bi ga nagovorio da zemljište postane gradsko.

"Dvaput sam se sastao s Polančecom kako bih mu objasnio da se radi o važnom zemljištu za Poreč, a on je rekao da će se svejedno morati ići u javni natječaj", kazao je Štifanić. Dodao je da ne zna zbog čega je Vlada na kraju ipak ustupila zemljište gradu, ali da joj je na tome zahvalan.

Gradonačelnik je potvrdio da je procjenu "Facinke" napravila tvrtka u vlasništvu člana gradskog poglavarstva te da je na pet manjih parcela, koje su nakon darovanja preprodana, grad već zaradio 90 milijuna kuna. Odvjetnici su potom izračunali da bi cijela Facinka, prodana po toj cijeni, vrijedila više od pola milijarde kuna.

U natječaju za to zemljište HFP je tražio 12 milijuna kuna, a u ponudbenoj dokumentaciji Poreč nije naveo da će zemljište preprodavati.

Štifanić je kazao da od optuženika poznaje odvjetnicu Asju Piplović jer je prije njegova mandata zastupala grad. Nju se tereti za dobivanje povlaštenih informacija i podmićivanje ljudi iz HFP-a pri natječaju za Facinku, a ona odbacuje optužbe i tvrdi da je prije uhićenja Vladu i predsjednika Republike više puta upozoravala na nezakonitosti u natječaju za prodaju tog zemljišta.

Na današnjem ročištu ispitane su još dvije svjedokinje, ranije zaposlene u uredu Asje Piplović, a sudsko vijeće je, između ostalog, odbilo da se kao svjedoci o ustupanju Facinke gradu Poreču ispitaju svi ministri koji su sjedili u Upravnom odboru HFP-a i Vladinom Povjerenstvu za raspolaganje imovinom.

Odbijen je i zahtjev da se kao svjedoci ispitaju arhitekt i saborski zastupnik HDZ-a Jerko Rošin te premijerova supruga Mirjana Sanader, koje je u više navrata spomenuo USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 16. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi