BUŠENJE JADRANA

Mirela Holy objasnila čemu tolika žurba s referendumom

04.03.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Unatoč tome što su ekološke i druge civilne udruge mjesecima zazivale referendum o istraživanju i eksploataciji nafte, vladajući mjesecima za takve zahtjeve nisu imali sluha. I onda je jučer stiglo iznenađenje - premijer Zoran Milanović najavio je da će se ići na referendum. Za takav obrat ORaH-ova Mirela Holy, koja se od početka protivi bušenju po Jadranu, ima jednostavno objašnjenje

'Pretpostavljam da bi premijer Milanović htio zbrzati referendum jer su recentna istraživanja javnog mijenja pokazala da građani podržavaju istraživanje ugljikovodika. Ja osobno podržavam referendum, no tek nakon velike javne rasprave na kojoj bi bili izneseni svi argumenti za i protiv tog posla, kako bi građani mogli donijeti odluku na temelju svih iznesenih činjenica', poručila je Mirela Holy za tportal.

S obzirom da neke udruge civilnog društva, ali i Živi zid već neko vrijeme zagovaraju referendum, upitali smo Holy smatra li da je u Milanovićevom zaokretu ulogu odigrala i činjenica da se bliže parlamentarni izbori.

'Djelomično se može i o tome govoriti, makar mislim da je ipak u većini motivirano rezultatima istraživanja koja pokazuju da građani podržavaju istraživanje ugljikovodika', rekla nam je Holy.

Naime, gotovo sve ankete dosada pokazale su da građani podržavaju istraživanje nafte u Jadranu. Tako je primjerice, istraživanje koje je u listopadu za domaću konzultantsku kuću 'Alpheus' provela agencija Ipsos Puls, pokazalo da čak 60,5 posto građana podržava komercijalno vađenje nafte u Jadranu, dok 29,6 posto ispitanika smatra da ne treba pokrenuti komercijalno vađenje nafte, a 9,9 posto je odgovorilo da 'ne zna'.  I u anketama koje su provođene na nekim lokalnim dalmatinskim portalima većina građana, oko 60 do 70 posto dala je podršku istraživanju nafte, a većina podršku daje i u anketi tportala.

Tek prije koji tjedan u medijima se sve jasnije čuo i glas druge strane. Eko i druge udruge civilnog društva od početka su bili protivnici bušenja u Jadranu, no prošli tjedan pridružile su im se i estradne zvijezde poput Olivera Dragojevića, Meri Cetinić i Tonija Cetinskog. Nekako istovremeno Agenciju za ugljikovodike zatrpalo je oko 3.000 primjedbi i mailova vezanih uz Stratešku studiju utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Po svemu sudeći, službeno će se protiv istraživanja i eksploatacije u ponedjeljak izjasniti i Županijska skupština Šibensko-kninske županije, koji brine bušenje na istražnim poljima koja zahvaćaju akvatorij ispred Šibenika, točnije Kornata i Žirja.

Hoće li ih na njihovu odluku utjecati i Milanovićeva najava referenduma, tek treba vidjeti. Za sada je već i ostavila neki dojam na nevladine udruge okupljene u inicijativu 'S.O.S. za Jadran', koja okuplja Zelenu akciju, Sunce, Zelenu Istru, Žmergo i BIOM, hrvatski Greenpeace i WWF Adriu. Te su udruge premijerovu najavu referenduma pozdravile, ali jednako kao i Holy, traže da se prije referenduma 'organizira kvalitetno informiranje javnosti te osigura korektna procedura.'

'Posebno podržavamo stav kako Vlada RH, ni ova ni bilo koja u budućnosti, ne bi smjela sama donositi ovako važne i dugoročne odluke. Podsjećamo kako je ministar Vrdoljak, nažalost, sebi prigrabio ovlasti nad upravljanjem Jadranom te smatra kako on ima pravo donijeti takvu odluku i štoviše, da ju je već donio. Također, premijer je u krivu o kvaliteti najavljenih koncesionara. Nama se nisu javili 'najrenomiraniji svjetski istraživači', nego osrednje tvrtke s nizom incidenata u prošlosti. Privid kako se bušenju nafte u Jadranu protivi samo glasna manjina prvenstveno je posljedica dosadašnje netransparentne procedure te činjenice kako se nije kvalitetno konzultiralo širu javnost. Očekujemo kako će se slično demokratsko izražavanje volje građana i građanki osigurati i za najavljena istraživanja nafte na kopnu', stoji u reakciji kampanje 'S.O.S. za Jadran'.