POGINUO TJELOHRANITELJ

Minobacačima po predsjedniku Abhazije

22.02.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Danas ujutro bombama, automatima i minobacačima izrešetan je automobil Aleksandra Ankvaba, predsjednika samoodcijepljene gruzijske regije Abhazije. Ankvab nije ozlijeđen, ali ubijen je jedan predsjednikov tjelohranitelj, a trojica su ranjena – jedan teško, prema posljednjim informacijama

Ankvab se u trenutku napada vozio na radno mjesto prema Suhumiju, glavnom gradu Abhazije.

Za predsjednika je postavljen 2011. godine, nakon smrti Sergeja Bagapša, a iste godine pobijedio je na izborima. Prije toga je pet godina bio potpredsjednik samoproglašene kavkaske državice (nakon protjerivanja gruzinskog stanovništva početkom 90-ih, u njoj živi oko 250 tisuća stanovnika). Već šest puta je preživljavao atentate, pri čemu je više puta bio ranjavan. Nijedan napad nije razotkriven.

Prema tvrdnjama Ankvabovih pristaša, atentat je posljedicapredsjednikovih nastojanja da se obračuna s organiziranim kriminalom i naplati neke državne kredite od lokalnihklanova. Ruski MVP napad je nazvalo pokušajem destabilizacije zemlje pred parlamentarne izbore i stvaranjem dojma da aktualni poredak ne može osigurati nacionalnu sigurnost.

Očekivano, odmah su se pojavile tvrdnje o umiješanosti gruzijskih tajnih službi. No Ankvab ima neprijatelja i u samoj Abhaziji koji ga optužuju za navodne veze s gruzijskim tajnim službama tijekom teškog abhasko-gruzijskog rata početkom 90-ih. U njemu su abhaski pobunjenici, potpomognuti raznim kavkaskim dobrovoljačkim skupinama (smatra se da su u akciji imali presudnu logističku podršku ruske vojske), u protuudaru svladali gruzijsku vojsku i policiju koja je pokušala nasilno ostvariti suverenitet na tom području. Uslijedila je masovna krvna osveta nad gruzinskim stanovništvom, a zatim i etničko čišćenje.

Otada se Abhazija, kao i Južna Osetija na sjeveru Gruzije, nalazi pod zaštitom ruskih mirovnih postrojbi i egzistira kao de facto nezavisna država koja ekonomski i vojno ovisi o Rusiji.

Nakon što je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili 2008. godine ignorirao mirovni sporazum i poslao vojsku na dvije odmetnute pokrajine, Rusija se vojno umiješala, porazila gruzijsku armiju za samo nekoliko dana i potom priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije. Ostale članice UN-a (izuzev Nikaragve, Venezuele i nekih pacifičkih otočića) inzistiraju na tome da je riječ o sakaćenju teritorija međunarodno priznate člane UN-a. Rusija odgovara da je to bilo i jednostrano priznavanje Kosova na račun Srbije.

Okupacija Gruzije bila je prvi i jedini rat Rusije izvan vlastitih granica od povlačenja iz Afganistana 1989. godine.

Snimke mjesta atentata