brojni prigovori

Ministrica odlučila presjeći trakavicu s asistentima u nastavi: Sazvala sve u petak

10.09.2019 u 18:24

Bionic
Reading

Povodom brojnih prigovora na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zbog propusta oko pomoćnika u nastavi na početku školske godine, ministrica Blaženka Divjak odlučila je sazvati sve sudionike složenog procesa osiguravanja profesionalne potpore učenicima s teškoćama u razvoju. Poziv ministrice Divjak otišao je, doznaje tportal, na adrese svih županija i gradova kao osnivača škola, kao i svih udruga uključenih u ovu problematiku, čiji se predstavnici očekuju u sjedištu MZO-a na Sveticama u petak 20. rujna

Tema sastanka je procedura osiguravanja potpore sukladno dvama pravilnicima, Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima te Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju.

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom poručila je, podsjetimo, da više od 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika kreću u školu bez njih. Stoga pozivaju na ostavke ili smjene odgovornih, optužujući MZO da je pravilnik o pomoćnicima donesen bez uvažavanja javne rasprave, iako je taj dokument 'u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama'.

Istovremeno, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je MZO na odgodu odluke o ukidanju pomoćnika u nastavi, upozoravajući na neprimjerenost i štetnost toga što neki učenici ni tjedan dana prije početka nastave još nisu znali u koji će razred ići, hoće li imati pomoćnika u nastavi i kako će im škola pružati potrebnu podršku ako ostanu bez pomoćnika.

'Ta se odluka ne tiče samo djece i njihovih obitelji, već i odgojno-obrazovnih ustanova koje trebaju organizirati nastavni proces i pripremiti školsko okruženje za djecu s teškoćama u razvoju, stoga njezino donošenje u zadnji čas i bez dovoljno vremena za prilagodbu stvara osjećaj neizvjesnosti i nesigurnosti kod svih', navela je pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

  • +15
Asistenti u nastavi i djeca s posebnim potrebama OŠ kralj Tomislav u Zagrebu / Arhivska fotogalerija Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ministrica Blaženka Divjak u pozivu udrugama i osnivačima škola najavila je da će se na sastanku 20. rujna analizirati ovogodišnji proces i započeti dogovor o budućim zajedničkim aktivnostima na unapređenju odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Unatoč činjenici da je ove godine, kako je konstatirala, značajno povećan broj odobrenih pomoćnika u nastavi, i dalje postoje nejasnoće i prepreke na svim razinama.

'U svrhu kvalitetne pripreme za sljedeću školsku godinu potrebno je započeti s pravovremenim pripremama u stvaranju svih uvjeta i ostvarenju inkluzivnog obrazovanja', poručila je ministrica na tragu pravobraniteljice za djecu, zahvaljujući brojnim udrugama i osnivačima škola koji su uložili profesionalne napore za miran i zadovoljan početak nastavne godine svih učenika s teškoćama.

  • +20
Ministrica Blaženka Divjak u Osnovnoj školi Gračani Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Iz MZO-a pak za tportal objašnjavaju da su neke zahtjeve za pomoćnike u nastavi od udruga zaprimali i do kraja kolovoza, stoga su oni još uvijek u obradi stručnjaka. Napominju da kontinuirano primaju i žurno rješavaju zahtjeve osnivača za uključivanje pomoćnika u nastavu te stručnih komunikacijskih posrednika kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju imali osiguranu potporu.

>>> Asistenti u nastavi: Ovo je posao iz snova!

S obzirom na važnost odluka o potpori za pomoćnike u nastavi, koje inače donose stručnjaci u zahtjevnom procesu, ministrica je nakon prve procjene djelatnika Ministarstva formirala posebno povjerenstvo za procjenu zahtjeva, sastavljeno od redovnih profesora Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te liječnica školske medicine.

Za tekuću školsku godinu zaprimljeno je više od 4000 zahtjeva osnivača, plus 542 zahtjeva udruga za dobivanje prethodne suglasnosti za angažiranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Do sada su dane prethodne suglasnosti za uključivanjem pomoćnika u nastavi za više od 3800 učenika s teškoćama u razvoju, što je veliko povećanje u odnosu na osiguranu potporu 3064 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Tada je MZO u suradnji s gradovima i županijama sredstvima Europskog socijalnog fonda osigurao potporu za 2648 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te sredstvima od igara na sreću potporu za dodatnih 416 pomoćnika u nastavi.

U školskoj godini 2017./2018. MZO je s osnivačima škola istim sredstvima EU-a osigurao potporu za 2648 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te sredstvima od igara na sreću potporu za dodatnih 307 pomoćnika u nastavi. Ukupno, osigurana je potpora za 2955 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.

Podsjetimo, propisano je da potporu u školovanju učenika s teškoćama, uz pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike, provodi još cijeli niz profesionalaca, uključujući posebno educirane učitelje, nastavnike i odgajatelje, stručnjake edukacijsko-rehabilitacijskog profila (edukacijski rehabilitator, logoped, socijalni pedagog), stručne suradnike škole, nadležne školske liječnike, stručnjake zavoda za zapošljavanje i druge stručnjake iz ustanova socijalne skrbi, zdravstvenih i drugih specijaliziranih ustanova, savjetnike agencija za odgoj i obrazovanje, stručne timove, djelatnike centara potpore te stručnjake iz civilnog sektora uz odobrenje Ministarstva.