pozvala na zajedništvo

Ministrica Divjak: Od Milanovića očekujem priliku

07.01.2020 u 14:06

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak kako od novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića ponajprije očekuje priliku za razgovor, te pozvala na zajedništvo u prepoznavanju tema i strateških pravaca razvoja Hrvatske koji neće ovisiti o tome koja je politička opcija na vlasti

'Prije svega očekujem da dobijem priliku sastati se s novim predsjednikom - kojem sada čestitam - i njegovim timom, kako bih objasnila dokle smo sada došli vezano uz reformske procese i što je pred nama, kako bismo izbjegli različite šumove u komunikaciji', rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska zagrebačke IX. Gimnazije.

'Mislim da je uvijek u ovakvim trenucima važno da se sjedne, da se razgovara i da se vidi kakva su očekivanja, kakvi su planovi', ocijenila je.

O velikim temama kao što je reforma obrazovanja ili ulaganja u znanost bolje je razgovarati bez pokušaja osvajanja političkih poena, dodala je Divjak, jer 'moramo imati u prvome planu budućnost ovih ljudi, ove djece, ovih učenika, studenata'.

Kopernikanski obrat u izbornoj noći

Predsjedničku kampanju ministrica je ocijenila razočaravajućom jer se, kako je rekla, nije bavila strateški važnim temama.

'Što se mene tiče, ova je predsjednička kampanja bila razočaravajuća s obzirom na teme i način na koji se ona vodila, ne samo zato jer se radilo o sukobima karaktera, nego zato jer se prave - one nacionalne, strateške teme, nisu stavljale na dnevni red. To nije bilo dobro', kazala je.

'Nije bilo ništa niti o izazovima budućnosti, niti o tome zašto bi mladi i kako bi u Hrvatskoj trebali nalaziti posla i svoj smisao postojanja ovdje, a nije bilo niti velikih tema, kao što je plan za migrantske krize ili klimatske promjene, o kojima cijeli svijet puno govori', pojasnila je Divjak.

  • +8
Ministrica Divjak posjetila je IX. gimnaziju i održala sastanak s učiteljima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ipak, ugodno ju je, kako je napomenula, iznenadio 'svojevrsni kopernikanski obrat u samoj izbornoj noći, gdje su i dosadašnja predsjednica, i novi predsjednik, a i premijer, ipak stvarno okrenuli priču', pa tako više nisu u središtu niti političari niti politika, nego budućnost.

'I u tom smislu, mi bismo morali prepoznati i teme i strateške pravce razvoja za Hrvatsku koja neće ovisiti o tome koja je politička opcija na vlasti, niti (o tome) na koji način netko za sebe osobno želi postići i dobiti političke poene. Znači, vrlo pozitivan obrat, dapače kopernikanski', poručila je.

Zahtjev za mojim opozivom je jeftino politikanstvo

Zamoljena za komentar prijedloga dijela saborskih zastupnika za njezinim opozivom nakon štrajka prosvjetara ministrica Divjak rekla je kako je riječ o 'jeftinom politikanstvu' koje sigurno neće uliti povjerenje niti u politiku niti u političke stranke.

'Mi po prvi puta imamo situaciju da nas Europska komisija hvali za reforme u obrazovanju i ističe kao dobar primjer reforme, za razliku od možda nekih drugih sektora gdje se reforme provode prema planu, a mi imamo zahtjev za opoziv - stvarno jeftino politkanstvo', zaključila je Divjak.

Ministrica je obilaskom IX. Gimnazije u Zagrebu u utorak počela novu turneju 'Razgovora o promjenama', u sklopu koje će u idućih nekoliko mjeseci obići sve hrvatske škole te kroz sastanke s učiteljima dobiti povratne informacije s terena o promjenama koje je do sada donijela reforma 'Škola za život'.