OČEKUJE REKORDNU GODINU

Ministrica Brnjac o podjeli 300 milijuna turističkih eura iz Bruxellesa i početku izgradnje stadiona

26.12.2022 u 20:54

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL danas, ministrica turizma Nikolina Brnjac najavila je iduću godinu kao turistički rekordnu te progovorila o posljedicama uspjeha nogometaša na međunarodno brendiranje Hrvatske

Brnjac kaže da je prema prvim podacima u Hrvatskoj na Božić boravilo oko 20 tisuća turista, uglavnom iz Slovenije, Njemačke, Austrije kao i domaćih turista.

'Projekcije Hrvatske narodne banke pokazuju da smo u protekloj godini zaradili 11,3 milijardi eura. Prema vrijednosti fiskaliziranih računa već u kolovozu premašili smo rekordne brojeve iz 2019.', pohvalila se Brnjac.

Brnjac je istaknula da su po prvi puta osigurana bespovratna sredstva sektoru turizma iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te izdvojili turističke proizvode koji su se odmakli od sunca i mora. To se prvenstveno odnosi na zdravstveni turizam, lječilišta, wellness spa...

'Govorimo o oko 300 milijuna eura. Okupili smo sve ravnatelje specijalnih bolnica, onih u Daruvaru, Lipiku, Topuskom.... Informirali smo ih da se spreme na vrijeme da imaju svu potrebnu dokumentaciju. Ulaganja će biti u smještaj, u podizanje kvalitete, renovacija, izgradnja i to prvenstveno na kontinentu, a onda i na obali', rekla je ministrica.

  • +7
Poznata lica na tribinama stadiona u Dohi Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Upitana za utjecaj uspjeha hrvatskih nogometaša, Brnjac je istaknula da se Hrvatska tijekom prvenstva guglala pet puta više nego inače. Otkrila je i kad će pasti prva lopata na nogometnim stadionima.

'Planski smo 2023. ostavili za pripremanje dokumentacija, dozvola, a početak 2024. Ministarstvo turizma i sporta šalje ograničeni poziv na te adrese i vlasnike i očekujemo jedinice lokalne samouprave i klubove da se pripreme i da krenemo graditi', zaključila je Brnjac.