kako iskoristiti popularnost

Brnjac o uspjehu nogometaša: Ovakva reklama ne može se mjeriti novcima

12.12.2022 u 23:14

Bionic
Reading

Koliko je Hrvatska iskoristila popularnost i rezultate svojih sportaša? Jesu li svjetski uspjesi poboljšali status sportaša i pridonijeli razvoju sporta? Hoće li se ispuniti obećanja o ulaganjima?

U emisiji "Otvoreno", o tome su govorili Nikolina Brnjac ministrica turizma i sporta, Božo Skoko stručnjak za odnose s javnošću, Aleksandar Petrović v. d. izbornika Hrvatske košarkaške reprezentacije i Damir Martin osvajač svjetskih i olimpijskih odličja u veslanju.

Skoko je u uvodnom dijelu rekao da je u vremenima inflacije informacija i kada svi pokušavaju ispričati svoju priču, najteže je zainteresirati ljude da se zanimaju za neku državu - za to im moramo dati dobar povod, a sjajan uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije u Kataru je odličan povod za to.

'Brazil je bio važan jer nije vijest kada pas ugrize čovjeka, već kada čovjek ugrize psa', rekao je. Objasnio je kako su svi očekivali da Brazil osvoji prvenstvo ove godine, a onda je došla jedna mala Hrvatska i izbacila ga - to postaje samo po sebi vijest. Svi vodeći svjetski mediji su prenosili tu vijesti, a diljem Sjeverne i Južne Amerike ljudi su tražili informacije o nama u jednoj noći više nego u posljednjih 20-ak godina. Slična situacija je bila u Rusiji, dodao je da takvi veliki događaji na nas stavljaju svjetla pozornice i na taj način dolazimo do izražaja.

'Sportski uspjesi su sjajni hvatači pozornosti, a to nam je važno da ispričamo priču o sebi', rekao je.

Do sada je uloženo 130 mil kn u velike sportske manifestacije. 'Ovakva jedna reklama ne može se mjeriti novcima. Zato je Vlada od 2018. krenula podupirati velika sportska događanja. To nisu mala sredstva', rekla je Brnjac. Najavila je nove projekte i naglasila da Vlada radi više stvari. - Velike sportske manifestacije imaju multiplikativni učinak i utječu što direktno, što indirektno. Direktno na gospodarstvo, indirektno na reklamu koju ne možete toliko platiti. U cijeli svijet odlaze Hrvatske koje bi se inače jako mnogo platile, dodala je. Do sada je uloženo, rekla je, 130 mil kn u velike sportske manifestacije i nastavljamo dalje.

  • +4
Trening nogometne reprezentacije Hrvatske, 11.12.2022., Doha Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Petrović je rekao, da kada se vratimo u povijest, sportska infrastruktura je dolazila na red kada su bila velika sportska natjecanja.

'Uvijek su bili nominirana velika natjecanja i za to smo bili spremni. Sada moramo iskoristiti sve ove fantastične sportske uspjehe. Moramo u tu sportsku infrastrukturu više ulagati', rekao je. Za uspjeh nogometaša u Kataru je rekao da je nevjerojatno to što su napravili. Osvrnuo se na finale košarkaške utakmice u Barceloni 1992. godine kada su igrali protiv SAD-a, rekao je da smo tada bili zemlja u nastajanju i bilo je fantastično što nas je gledao cijeli svijet. 'Ne smijemo biti na valu optimizma, moramo kontinuirano ulagati u sport, rekao je.

Martin je rekao da se nakon OI u Tokyu prvi put počelo nešto malo događati oko veslanja - uređen je Jarun za svjetski kup. Bavi se "malim sportom", pa mu kaže, paše njihov mir. 'To što dobivamo od države dovoljno je za nekakav ugodan život. Čim se to makne i dogodi se neka ozljeda s 34 godine, onda si bez ikakvog zaleđa. Odlično je što su se pokrenuli Kineziološki fakultet, Olimpijski odbor i Ministarstvo u recimo, boljem provođenju dual-karijere, da se tijekom bavljenja sportom omogući bolji sveučilišni i akademski razvoj tih ljudi, dodao je. Prave stručnjake, rekao je, dobivamo pravim znanjem.