predsjedanje Vijećem EU-a

Ministri obrane Hrvatske i Bugarske jačaju obrambenu suradnju

03.05.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Ministri obrane Hrvatske i Bugarske Damir Krstičević i Krasimir Karakačanov razgovarali su o jačanju suradnje u području obrane, a Bugarska je s Hrvatskom podijelila svoja iskustva predsjedanja Europskom unijom tijekom prvog službenog posjeta hrvatskog ministra obrane Bugarskoj nakon 15 godina, priopćilo je u petak ministarstvo obrane

Ministar obrane Damir Krstičević privodi kraju dvodnevni posjet tijekom kojega se sastao s Karakačanovim, ujedno zamjenikom bugarskog premijera.

Krstičević boravi u Bugarskoj u sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a.

'Predsjedanje Europskom unijom predstavlja za Hrvatsku veliku odgovornost i izazov te su u tijeku intenzivne pripreme za predsjedanje 2020. godine. Fokusirat ćemo se na jačanje suradnje Europske unije i NATO-a, daljnje napore EU u području jugoistočne Europe te na nastavak provedbe EU inicijativa', rekao je Krstičević.

Bugarska je s Hrvatskom podijelila svoja iskustva predsjedanja, a Krstičević je pohvalio bugarsko poticanje konstruktivne rasprave o proširenju EU-a i problematici jugoistoka Europe.

Ministri obrane najavili su potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji i razgovarali o intenziviranju suradnje u području obrambenih industrija, vojne izobrazbe i ratnih mornarica.

Krstičević i Karakačanov potvrdili su odličnu suradnju dviju zemalja, koje su članice NATO-a i Europske unije i dijele slična stajališta, a hrvatski ministar je bugarskom kolegi uputio i poziv za službeni posjet Hrvatskoj.

Hrvatska i Bugarska će uz Sloveniju i Mađarsku u okviru NATO-a sudjelovati u Multinacionalnom središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne zračne snaga, koje će se smjestiti u Zemuniku.

'Očekujemo da Zemunik postane novi NATO Centar izvrsnosti i da 2020. postigne punu operativnu sposobnost', istaknuo je Krstičević.

U okviru Europske unije, Hrvatska i Bugarska zajedno sudjeluju u tri PESCO projekta: Vojna mobilnost, Logistička središta i Pomorski nadzor.

Krstičević se tijekom posjeta susreo se sa zamjenikom predsjednika bugarske vlade Tomislavom Dončevim i predsjednikom Odbora za obranu bugarskog parlamenta Konstantinom Popovim te je bio na demonstraciji sposobnosti specijalne antiterorističke jedinice iz sastava bugarske policije, stoji u priopćenju.