odgovor zastupniku

Ministarstvo: Mlinarićeve tvrdnje o vojnim invalidninama politički motivirane

27.02.2024 u 20:02

Bionic
Reading

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo je izjave zastupnika Stipe Mlinarića vezano za povećanje invalidnina hrvatskim ratnim vojnim invalidima, naglasivši da su te tvrdnje netočne i politički motivirane jer Vlada stalno unaprjeđuje prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe prozvao je ranije danas Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je povećalo invalidnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima nakon 23 godine, rekavši da su invalidnine premalo povećane. Iz Ministarstva su u utorak navečer odbacili Mlinarićeva prozivanja kao populistička, neosnovana i isključivo politički motivirana.

"Za razliku od Mlinarića i političkih aktivista iz Domovinskog pokreta (DP), hrvatski branitelji koji nisu politički destruktivni imaju pozitivan stav jer prava hrvatskih branitelja nikada nisu rasla kao posljednjih godina", priopćeno je iz Ministarstva. Dodaju da je Mlinarić prije svog političkog angažmana mirno promatrao kako se degradira hrvatske branitelje, kako im se ukidaju prava, smanjuju i razdvajaju mirovine te "nije imao potrebu galamiti, čak ni podržati hrvatske branitelje u nastojanjima da im se ne smanjuju prava".

"I dok je on tako hibernirao, ranije vlade su u dva navrata smanjile mirovine hrvatskim braniteljima, 2010. i 2014. godine", ističu iz Ministarstva. Napominju da je ova Vlada pokazala i dokazala svoj odnos prema hrvatskim braniteljima tako što je još 2017. donijela Odluku kojom se prestaje primjenjivati smanjenje mirovina iz 2014., a od siječnja ove godine u potpunosti je Zakonom ukinuto smanjenje mirovina od 10 posto iz 2010., čime su poništena sva smanjenja mirovina hrvatskim braniteljima. Također, u kolovozu prošle godine došlo je do povijesno najveće indeksacije svih mirovina, čime su povećane i mirovine hrvatskim braniteljima, podsjećaju iz Ministarstva.

"Politički probuđen i motiviran, Mlinarić proziva Vladu koja je povećala invalidnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima i obvezala se svake godine donositi novu Odluku o osnovici, na način da osnovica ne može biti manja od prethodne čime se jamči sigurnost materijalnih prava", dodaje se u priopćenju.

"Ova Vlada je dokazala da ne ukida prava hrvatskim braniteljima, nego itekako vodi računa o njima i kroz pakete mjera za zaštitu od rasta cijena, kojima je bilo obuhvaćeno više od 64 tisuće hrvatskih branitelja u svakom paketu, ukupne vrijednosti veće od 33 milijuna eura. Također, za oko 26 tisuća socijalno najranjivijih hrvatskih branitelja isplaćeno je ukupno 8 milijuna eura kroz 4. i 5. paket", navode iz Ministarstva. Napominju da dok Mlinarić 'neosnovano galami', Vlada radi i unaprjeđuje prava hrvatskih branitelja, ma koliko on htio prikazati suprotno. Iz Ministarstva kažu da Mlinarić nije imao ni jedan suvisli prijedlog u vezi statusa hrvatskih branitelja, pa nije jasno kako on zamišlja sustavnu skrb o hrvatskim braniteljima i kakav je program njegove stranke.

"Možda ga uspije napisati uz pomoć svojih političkih mentora koji su ranije ukidali prava hrvatskim braniteljima", naglašava se u priopćenju. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja poručuju zastupniku DP-a Mlinariću da se ne služi populističkim metodama i da "jasno odredi svoje stavove o aktualnim temama, poput izbora glavnog državnog odvjetnika, pomoći Ukrajini ili prosvjeda takozvane lijevo-liberalne oporbe". Jer, kako dodaju, njegovi se stavovi i kriteriji "okreću sukladno političkim potrebama i prosidbenim koalicijskim aktivnostima njegove stranke".