Stephen Barclay

Ministar za Brexit poziva EU da dopusti ponovne pregovore o sporazumu o izlasku

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2019 21:14
  • Objavljeno 04.08.2019 u 21:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay pozvao je u članku objavljenom u nedjelju Europsku uniju da promijeni pristup i ponovno otvori pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Unije

Britanski ministar za brexit Stephen Barclay pozvao je u članku objavljenom u nedjelju Europsku uniju da promijeni pristup i ponovno otvori pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Unije.

"Političke realnosti su se promijenile" od izbora za Europski parlament u svibnju, napisao je Barclay u britanskom listu Mail on Sunday.

U tekstu naslovljenom "Sada više nemate mandat, Monsieur Barnier. Idite natrag svojim EU gazdama", Barclay ističe da je na europskim izborima promijenjeno 61 posto europarlamentaraca iz svih članica EU-a.

Bruxelles, međutim, ustrajno odbacuje mogućnost unošenja bitnijih promjena  u sporazum koji je dogovarala bivša premijerka Theresa May a koji zastupnici u britanskom parlamentu stalno odbacuju.

Zastupnici u osmom sazivu Europskog parlamenta su u travnju 2017., nakon što je London pokrenuo proces razdruživanja, usvojili rezoluciju o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije u kojoj su istaknuli svoje prioritete u pregovorima s Londonom.

Među prioritetima su istaknuli i pitanje režima na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske što je postala jedna od najspornijih točaka u raspravama o sporazumu.

Novi premijer Boris Johnson, glasan kritičar sporazuma o izlasku koji je London postigao s Bruxellesom, ponavlja da će Ujedinjena Kraljevina napustiti Uniju do 31. listopada sa ili bez sporazuma. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!