migrantska ruta opet aktivna

Ministar sigurnosti BiH upozorava na sve veći rizik od ilegalnih migracija u regiji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.01.2018 12:40
  • Objavljeno 04.01.2018 u 12:40
Dragan Mektić (desno) prilikom susreta s Vlahom Orepićem

Dragan Mektić (desno) prilikom susreta s Vlahom Orepićem

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u četvrtak kako je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovo aktivirana te kako je očigledno da se značajno povećava broj ilegalnih migranata koji preko regije pokušavaju doći do zapadne Europe

'Ulazak sve većeg broja migranata je problem za zemlje regije i na tom bi se planu nešto trebalo poduzeti', kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Granična policija BiH je potkraj 2017. godine objavila kako je u toj godini zabilježeno dramatično povećanje broja migranata koji su otkriveni i spriječeni u pokušaju ilegalnog prolaska kroz tu zemlju. Dok ih je u 2016. godini bilo tek oko stotinu, u prošloj godini granični su policajci otkrili 735 'ilegalaca'.

Mektić je istaknuo kako postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog takvog stanja.

Procijenio je kako je ključni problem u propusnosti granice između Albanije i Crne Gore koju bi trebalo što prije zatvoriti.

  • +4
  • +1

Migranti preplavljuju Europu

Izvor: Reuters / Autor: Alexandros Avramidis

'Rješenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke jer kad (migranti) već uđu na prostor zapadnog Balkana to postaje ozbiljan problem', kazao je Mektić.

On je ustvrdio kako BiH poštuje sve svoje obveze ali druge države regije 'nekorektno postupaju' jedne prema drugim jer ne poštuju obveze koje proistječu iz potpisanih sporazuma o readmisiji.

Mektić je kazao i kako postoje čvrsti dokazi o postojanju organiziranih kriminalnih skupina koje krijumčare ilegalne migrante preko teritorija BiH dodajući kako policijska i pravosudna tijela poduzimaju odlučne korake s ciljem prekidanja takvih kanala i kažnjavanja trgovaca ljudima.

Najavio je kako se već ovog mjeseca mogu očekivati nova uhićenja zbog takvih kaznenih djela.

'Procesuirat ćemo odgovorne no potrebne su i druge mjere kako bi se presjekla krijumčarska ruta na pravom mjestu', kazao je Mektić ističući kako je najvažnije učinkovito spriječiti dolazak ilegalnih migranata do država zapadnog Balkana.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!