dragan mektić:

'BiH se nije u stanju nositi sa susjedima u obavještajnim poslovima'

25.09.2017 u 13:40

Bionic
Reading

Obavještajna zajednica Bosne i Hercegovine nema tehničkih kapaciteta za prisluškivanje izvan svojih granica, rekao je ministar sigurnosti u aferi koja je podijelila zastupnike u Sarajevu te dio njih želi službeno istražiti je li BiH prisluškivala dužnosnike i gospodarstvenike iz Reublike Hrvatske, pišu u ponedjeljak tamošnji mediji

Član parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad OSA-om Predrag Kožul (HDZ) najavio je da će tražiti javno saslušanje dužnosnika agencije radi utvrđivanja činjenica, no njegovi kolege zastupnici dvoje u uspjeh takve istrage, a ministar sigurnosti Dragan Mektić u nedjelju navečer je ponovno izričito ustvrdio da nezakonitosti nije bilo.

BiH baš i nije u stanju nositi se sa susjedima u obavještajnim poslovima, rekao je Mektić, poznat po neformalnim nastupima u kojima govori i ono što tradicionalno oprezni policajci ne bi nikada javno izgovorili.

'Možda ne bih trebao reći, ali mi nemamo tehničkih kapaciteta da nekoga možemo prisluškivati izvan BiH odnosno u Hrvatskoj', rekao je Mektić za banjolučku komercijalnu Alternativnu televizije (ATV).

Smatra da je krajnje vrijeme da se prekinu iznositi tvrdnje o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika, jer za to nema nikakve osnove kao što je nije bilo ni za ranije optužbe da je OSA prisluškivala najviše dužnosnike iz Srbije.

'U ranijim aferama govorilo se da prisluškujemo Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i tako dalje. Sad kažem, mi nemamo tehničkih kapaciteta da to radimo', rekao je.

Riječ je o aferi 'Ušće' u kojoj su mediji i dužnosnici u Republici Srpskoj bliski Miloradu Dodiku tvrdili da je OSA u 2016. prisluškivala Vučića i druge srbijanske dužnosnike, a takve je navode istraga odbacila. 

'Uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da nije bilo prisluškivanja građana, ni u BiH, ni izvan BiH', kazao je u siječnju nakon okončanja istrage tadašnji predsjedatelj parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić, zastupnik u Zastupničkom domu i član Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

No Bariša Čolak, predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH, ističe da ova dva slučaja nisu jednaka i želi da se utvrdi je li bilo kršenja zakona i tko je za to odgovoran. 

'Zaista su zabrinjavajući navodi o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika i ova situacija se mora razjasniti do kraja', rekao je Čolak, član povjerenstva za nadzor nad OSA-om.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Šemsudin Mehmedović predbacio je Čolaku, ali i ostalim dužnosnicima iz HDZ-a BiH koji inzistiraju na otvaranju istrage da se ponašaju više kao glasnogovornici Hrvatske, a ne države u kojoj žive. 

'Ako Hrvatska smatra da je netko od njezinih dužnosnika prisluškivan, neka onda pošalje službenu notu Andrej Plenković, premijer Hrvatske, ili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, i onda ćemo je mi u BiH razmotriti', kazao je Mehmedović.

U oporbi nemaju ništa protiv parlamentarne istrage o navodnoj aferi no uvjereni su da ona neće pokazati ništa spektakularno.

Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF), također član parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad OSA-om, volio bi da mu netko konkretno dokaže kada i kako je ova agencija prekoračila svoje ovlasti.

'Bit će mi drago da Predrag Kožul, moj kolega, traži saslušanje u vezi s ovim pitanje, i nadam se da hoće i da će u okviru toga biti saslušana i uprava 'Aluminija', kazao je Bećirović.

Navodna afera potaknuta pisanjem tjednika 'Nacional' odnosi se na tvrdnju da je OSA-a pratila hrvatske političare i gospodarstvenike koji posreduju u pregovorima o ulasku ruskog kapitala u mostarski 'Aluminij'.