NASTAVAK SURADNJE

Ministar Pavić primio predstavnike Hrvatskog saveza udruga invalida rada

21.03.2018 u 17:16

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka, te u sklopu predstavljanja kampanje 'Tjedan dana s invalidima rada', ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić primio je 21. ožujka predstavnike Hrvatskog saveza udruga invalida rada, a na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji i u tom kontekstu o aktivnostima u izradi propisa iz područja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga invalida rada na čelu s predsjednikom Josipom Petračem u potpunosti su podržali sve izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i podzakonskih akata, koje su trenutno u postupku donošenja, kaže se u priopćenju iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Cilj tih izmjena je olakšati uključivanje nezaposlenih osoba s invaliditetom u postupak profesionalne rehabilitacije i ujedno omogućiti da se sredstva prikupljena s osnove novčane naknade zbog neispunjenja kvotne obveze mogu koristiti i za razvoj sustava profesionalne rehabilitacije, a ne samo za isplatu poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Time će se, ističu iz ministarstva, osigurati jačanje kapaciteta centara za profesionalnu rehabilitaciju, uvođenje novih metoda i tehnika profesionalne rehabilitacije, te tako olakšati pristup osobama s invaliditetom na tržište rada.

Jedan od ciljeva kampanje 'Tjedan dana s invalidima rada', čija je intencija unaprijediti položaj invalida rada u društvu, jest i održavanje radnih sastanaka s institucijama koje vode brigu o osobama s invaliditetom.

Hrvatski savez udruga invalida rada krovna je udruga koja djeluje već 50 godina i okuplja 36 članica sa ciljem zaštite i unaprjeđenja prava svih osoba s invaliditetom, posebice invalida rada.