grlić radman

Ministar o potrazi za kapetanom Miškićem: Nisu sve mogućnosti iscrpljene, i dalje imamo nadu

06.10.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Obitelj Dine Miškića, kapetana iz Šibenika koji je nestao s kolegama u havariji broda na Atlantiku, ne može se pomiriti s odlukom da se potraga prekine samo sedam dana nakon nesreće. Šokirani su jer sve splavi za spašavanje još nisu pronađene. I u sindikatu pomoraca smatraju da je potraga prekinuta prerano jer se na splavima može preživjeti dulje vrijeme. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za HRT je rekao kako je država u cijelosti, svih 24 sata dnevno, od 26. rujna kada je brod potonuo, uključena u proces

Ne možemo baš reći da je potraga završila. Ona je upravo na naše traženje zapravo i bila produžena od trenutka potonuća broda 26. rujna. Čak i premijer Andrej Plenković je to na sprovodu Jacquesu Chiracu spomenuo. Mi smo uputili diplomatsku notu, 24 sata je Ministarstvo vanjskih poslova, koordinirano s ulogom premijera i našim veleposlanstvom u Parizu, bilo u kontaktu s obitelji, s tvrtkom, s kriznim stožerom. Kada su u pitanju životi hrvatskih građana, hrvatskih državljana, onda smo sigurno uvijek tu, na prvom mjestu, u smislu njihove zaštite. I učinilo se koliko se moglo učini - rekao je Grlić Radman za HRT, podsjećajući na jučerašnju napomenu premijera da je riječ o prostoru dvostruko većem nego što je Republika Hrvatska.

'I to su bili uraganski valovi preko 10 metara, bili su uključeni i zrakoplovi, dakle bila je to potraga s najvećom tehnološkom dimenzijom. U zadnjih 20 godina se ne pamti tako opsežna potraga. Sada je ta fregata u povratku, no izdani su nalozi svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima, tako da se potraga na neki način nastavlja. Dakle, nisu sve mogućnosti iscrpljene. I dalje imamo nadu, i obitelj i prijatelji njeguju nadu da će biti živ. U to vjerujemo', rekao je, dodavši kako je premijer jučer razgovarao s prijateljima i poznavateljima nestalog Miškića, te da oni vjeruju u njegovu hrabrost, ali i vještinu jer je riječ o iskusnom pomorcu.

I dalje su, kaže, u stalnom kontaktu s Martiniqueom te će o svim novim informacijama obavijestiti javnost.