UKLJUČIO SE SINDIKAT POMORACA

Peticiju za nastavak potrage za kapetanom Miškićem u subotu potpisalo više od 13.000 ljudi

05.10.2019 u 17:50

Bionic
Reading

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan komentirao je prekid potrage za pomorcima koji su nestali nakon potonuća Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. 'U ovom slučaju potragu svakako treba produžiti na neko dodatno vrijeme. Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period i da nada još uvijek postoji', poručio je Melvan. U međuvremenu, pokrenuta je peticija za nastavak potrage za kapetanom Miškićem, a objavljene su i fotografije broda u katastrofalnom stanju

'Mislim da bi period od nekih dodatnih desetak dana trebalo ostvariti, bez obzira na troškove, bez obzira na probleme koje iziskuje. Nada sigurno još postoji, ne samo u obitelji. Ta nada realno još može postojati dok postoji neki postotak šanse, treba nastaviti potragu.

>>> Obitelj nestalog kapetana Miškića uputila apel: Pomozite da se nastavi potraga i utvrdi istina! Plenković im odgovorio

Svi brodovi koji plove tim područjem, što uključuje i ribarske brodove, bit će obaviješteni o činjenici da je potraga još uvijek u tijeku i da moraju obratiti pozornost na more, stalno motriti i tražiti te ljude. Mi očekujemo malo veći opseg, da se zrakoplovstvo uključi, da se područje nastavi istraživati zrakoplovima jer je riječ o ogromnom području koje je veličine kao dvije do tri Republike Hrvatske', kazao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, za N1.

Peticiju za nastavak potrage možete potpisati ovdje. Do ponoći sa subote na nedjelju potpisalo ju je više od 13.000 ljudi.

Podsjetimo, službeno je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 kvadratnih kilometara oceana.

Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih. Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.

U Facebook grupi 'BOURBON RHODE RESCUE' objavljene su fotografije broda koji je potonuo usred Atlantika, kojim je upravljao hrvatski kapetan, izvještava Morski.hr. Fotografije su administratori prenijeli iz jedne španjolske grupe koja objavljuje slike čamaca, brodova i činjenice vezane uz more, plovidbu i pomorce. U toj grupi objavljena je informacija o nesreći, kao i podaci o brodu. Iz brodogradilišta je izašao 2006. godine, bio je dug skoro 50 metara.

Podsjetimo, kum i prijatelj nestalog hrvatskog kapetana rekao je kako je s brodom uvijek bilo problema te da je nedavno bio na popravku, a čini se da su fotografije nastale upravo na popravku. U razgovoru za Morski.hr prije par dana kapetan Joško Mrvica, prijatelj i kum Dina Miškića, kazao je kako je brod 12 godina bio u Nigeriji i da je zato u jako lošem stanju te da je 3. listopada, nakon popravka, trebao ući u novi charter. Mrvica je kazao i kako brod nije popravljen, ali firma je forsirala da do 3. listopada stigne u Georgetown. Rekao je i kako je brodu stao jedan motor te da nije bilo šanse za povratak.