Bourbon Rhode

Obitelj nestalog kapetana Miškića uputila apel: Pomozite da se nastavi potraga i utvrdi istina! Plenković im odgovorio

  • Autor: V. Mo.
  • Zadnja izmjena 05.10.2019 14:44
  • Objavljeno 05.10.2019 u 12:51
Andrej Plenković, Bourbon Liberty (ilustracija)

Andrej Plenković, Bourbon Liberty (ilustracija)

Izvor: PIXSELL / BOURBONOFFSHORE.COM / Autor: montaža / tportal

Obitelj zapovjednika nestalog broda Bourbon Rhode, hrvatskog kapetana Dine Miškića, apelirala je na hrvatske dužnosnike da pomognu u potrazi za Miškićem nakon što su francuske vlasti službeno odustale od potrage za preživjelima nakon sedam dana potrage

'Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene – a potraga je obustavljena nakon samo sedam dana!

S time se ne možemo niti ćemo pomiriti! Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi. Kao predstavnici vlasti, molimo Vas - učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca!', piše u priopćenju koje je medijima poslala obitelj Miškić.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na apel.

"Vidio sam poruku, izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestalog pomorca. Ono što znamo, znamo da smo cijelo vrijeme u kontaktu sa francuskim vlasitima. Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta i tražilo informacije, dobivalo, prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili oko potonuća broda. Područje koje je pretraživano snagama francuskog i američkog zrakoplovstva u smislu površine veliko je kao dvije Hrvatske. Nažalost ta se nesreća dogodila praktički na sredini Atlantskog oceana', prenosi Plenkovićeve riječi N1 televizija.

Naglasio je da to što je službena potraga okončana ne znači da bilo koji komercijalni brod koji prođe tim područjem neće imati obavezu motriti na moguće preživjele. Poručio je da će i dalje biti u kontaktu i s obitelji i s francuskim vlastima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na odluku francuskog kriznog stožera s Martiniquea da obustavi potragu za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, čiji je zapovjednik hrvatski državljanin kapetan Dino Miškić.

Priopćenje MVEP-a donosimo u cijelosti:

"Nakon priopćenja francuskog kriznog stožera CROSS s Martiniquea da je 4. listopada o.g. obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 km od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH želi izvijestiti javnost o sljedećem:

Od trenutka kada je objavljena vijest o potonuću broda Bourbon Rhode s 14 članova posade, među kojma je bio i zapovjednik broda, hrvatski državljanin kapetan Dino Miškić, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu bilo u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića.

Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 km2 oceana (dvostruka površina Hrvatske). Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

>>> Osvanuo transkript posljednje komunikacije hrvatskog kapetana: 'Valovi su 10 metara, ne mogu baciti splavove'

Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih insitucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića", piše u priopćenju MVEP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!