potraga ne prestaje

Ministar Medved: S ključnom dokumentacijom o nestalima raspolaže Republika Srbija

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2017 15:30
  • Objavljeno 15.09.2017 u 15:30
Ministar branitelja Tomo Medved: Hrvatska traga za još 1533 nestale osobe i posmrtnim ostacima 419 osoba

Ministar branitelja Tomo Medved: Hrvatska traga za još 1533 nestale osobe i posmrtnim ostacima 419 osoba

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Usprkos svim naporima, Hrvatska još traga za 1533 nestale osobe te posmrtnim ostacima 419 osoba, što ukupno čini 1952 osobe za kojima se traga s područja Hrvatske, rekao je u petak u 'aktualnom prijepodnevu' minisatr hrvatskih branitelja Tomo Medved

Medved je, odgovarajući HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju, naveo da su od lanjskog listopada prikupljena saznanja o 55 mogućih mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica na području 10 županija.

'Proveli smo cjelovito terensko istraživanje na 42 lokacije, pri čemu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 68 osoba. Proveli smo terenski izvid na još 66 mogućih mjesta, masovnih i pojedinačnih grobnica za koje je u tijeku analitička i operativna obrada. Organizirali smo šest identifikacija prilikom kojih su završno identificirani posmrtni ostaci 60 osoba', naveo je Medved.

Ministarstvo, naglasio je, intenzivno razvija bilateralne odnose i radi na potpisivanju protokola kao preduvjetu u uspostavljanju istinske suradnje u rješavanju slučaja nestalih. Potpisan je protokol o suradnji Hrvatske i Vijeće ministara BiH, slijedi potpisivanje protokola s vladom Crne Gore.

Ključna prepreka učinkovitom rješavanju nestalih je nedostatak točnih informacija o neregistriranim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica iz Domovinskog rata, a s ključnom dokumentacijom o tom pitanju raspolaže Republika Srbija, naglasio je ministar Medved u Hrvatskom saboru.