POD ISTRAGOM POVJERENSTVA

Ministar Jakovina i ravnatelj HRT-a u mogućem sukobu interesa

06.03.2013 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon što gotovo dvije godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije funkcioniralo kako spada, novoizabrano povjerenstvo, koje je sada profesionalno tijelo, održalo je prvu sjednicu. Na njoj je, među ostalim, donijelo odluku o pokretanju postupka o odlučivanju o sukobu interesa, odnosno pokrenulo je istragu i protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine

Jakovinu je Povjerenstvo odlučilo istražiti po službenoj dužnosti jer na vrijeme nije prenio upravljanje prava nad svojim trgovačkim društvom TJ Prom, a što je po zakonu morao učiniti u roku od 30 dana.

Kako je pojašnjeno na sjednici Povjerenstva, iz Registra imovinskih kartica dužnosnika proizlazi da je ministar Jakovina svoju prvu imovinsku karticu podnio 11. studenoga 2009. kao načelnik Općine Bukovlje, a potom još jednu 4. svibnja 2011. U tim je imovinskim karticama naveo da je stopostotni vlasnik tvrtke TJ Promet, no tek je ugovorom iz studenoga prošle godine svoja upravljačka prava prenio na drugu osobu pod pritiskom javnosti.

'Iz navedenog proizlazi da je u razdoblju od stupanja na snagu Zakona pa sve do prijenosa prava 9. studenoga 2012. definitivno bio u sukobu interesa i predlažem da se donese odluka o pokretanju postupka', kazala je prije donošenja same odluke članica Povjerenstva Branka Lukačević-Gregić

Povjerenstvo je na kraju donijelo odluku kojom pokreće postupak odlučivanja o sukobu interesa, u kojem će među ostalim zatražiti očitovanje ministra, ali i dokumente nadležnih institucija. Tek nakon završetka tog postupka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijet će odluku je li Jakovina bio u sukobu interesa ili nije.

Isti postupak primijenit će se i za ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, protiv kojeg je Povjerenstvo također odlučilo pokrenuti postupak odlučivanja o sukobu interesa. Naime, Povjerenstvo je na vlastitu inicijativu uvidom u sudski registar ustanovilo da je Radman osnivač i direktor firme Nautar, koja u svom predmetu poslovanja ima promidžbu, reklame i propagandu.

Kako su među klijentima Nautara i Atlantic grupa, Coca cola, Microsoft, u Povjerenstvu smatraju da bi se u slučaju reklamiranja tih tvrtki na HRT-u Radman mogao naći u sukobu interesa.

Postupak o odlučivanju o sukobu interesa pokrenut je i protiv direktora Petrokemije Josipa Jagušta. Njegov slučaj već je poznat javnosti jer su mediji pisali o njegovoj osam milijuna funti vrijednoj kući u Londonu.

'Dužnosnik nije naveo u imovinskoj kartici nekretninu koju posjeduje u Londonu, a nije naveo ni nekretninu koju posjeduje na Pantovčaku', pojasnili su u Povjerenstvu zašto su se odlučili na pokretanje postupka.

Pod istragom će se naći i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, protiv kojeg je Povjerenstvu podignuta anonimna prijava. Kako su pojasnili u Povjerenstvu, provjerom je utvrđeno da je Cesarik predsjednik u tri upravna vijeća, a da to nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Jedno od tih upravnih vijeća je i ono HZZO-a koje među ostalim, kako navode u Povjerenstvu, dijeli novac bolnicama. S obzirom da je istovremeno Cesarik zamjenik ministra zdravlja, ali i da po zakonu ne može biti član više od dva upravna vijeća, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak o odlučivanju o sukobu interesa.


Postupak je pokrenut i protiv direktorice Agencije za osiguranje štednih uloga Marije Hrebac. Naime, ona je, pojašnjeno je na sjednici Povjerenstva, prije nego što je postala šefica državne agencije, bila predsjednica Nadzornog odbora Sunčanog Hvara gdje je zastupala interese ORCO grupe. S obzirom da su Vlada RH i ORCO grupa trenutno u postupku arbitraže, ali i da je Agencija za osiguranje štednih uloga vlasnik 12 posto Sunačnog Hvara, postavlja se pitanje nepristranosti dužnosnice u postupku arbitraže, kažu u Povjerenstvu.

Zamjenica brodsko-posavskog župana Ružica Vidaković također je zbog sumnje u sukob interesa zaradila pokretanje postupka o odlučivanju o sukobu interesa. Naime, ona osim dužnosti zamjenice župana vrši i dužnost predsjednice Upravnog vijeća Doma za stare i nemoćne u Slavonskom Brodu.

'U prijavi se navodi da u domu postoji frizerski salon gdje Vidaković koristi usluge bez naknade. Osim toga, navodi se da dom koristi za sastanke svoje stranke, ali i da je izvođače radova na domu koristila za radove na svojoj kući', kazali su na Povjerenstvu.

Novinare je posebno zainteresirala i odluka da se pokrene postupak o odlučivanju o sukobu interesa protiv Nade Balen, koja je bila vanjska članica saborskog Odbora za kulturu. Balen je prijavljena jer je dok je bila vanjska članica Odbora osnovala udrugu i primala naknadu te udruge. S obzirom da je većina vanjskih članova saborskih odbora članovi raznoraznih udruga, ukoliko se Balen dokaže sukob interesa, onda bi gotovo svi vanjski članovi bili u sukobu interesa.

'Mi smo od Sabora tražili očitovanje da nam dostave popis ljudi koji su dužnosnici i spadaju pod našu ingerenciju. Oni to još nisu napravili, pa smo mi odlučili pokrenuti postupak i ovisno o očitovanju Sabora vidjet ćemo koji su to dužnosnici', pojasnila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković

Iako su protiv nekih dužnosnika danas pokrenuti postupci odlučivanja o sukobu interesa, tajming donošenja konačne odluke ovisit će i o tome kada će ti dužnosnici podnijeti svoja očitovanja i kada će nadležne institucije poslati dokumentaciju. Ukoliko se na kraju ipak dokaže sukob interesa, dužnosnici mogu biti kažnjeni opomenom, uskratom isplate plaće i javnim objavljivanjem odluke Povjerenstva.

'Na građanima je teret najteže sankcije jer se radi o najvišim državnim dužnosnicima. Na građanima je da na izborima pokažu svoj stav', poručila je Orešković