rasprava u OTVOREnom

Miljević: Za mene Todorić u Londonu uopće nije bio u bijegu

07.11.2018 u 23:01

Bionic
Reading

U emisiji Otvoreno HRT-a razgovaralo se o Ivici Todoriću koji je u srijedu navečer nakon godinu dana skrivanja u Londonu konačno izručen Hrvatskoj. Gostovali su sudac Ivan Turudić, odvjetnik Veljko Miljević i novinari Denis Kuljiš i Ivan Hrstić

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, odgovarajući na pitanje o proceduri koja slijedi Todoriću, kazao je da je sve na Državnom odvjetništvu (DORH) koje može taktizirati jer osumnjičenik po zakonu treba biti ispitan do kraja istrage, ali je napomenuo da se sudac brine da to ne bude predugo.

Prethodno je izjavio da je čuo da je DORH odustao od ispitivanja svjedoka do kojeg ne može doći, što bi moglo značiti da neće postojati argument da se Todorić zadrži u zatvoru zbog utjecaja na svjedoke.

Složio se da suđenja kod nas općenito traju predugo i da kad suđenje traje 10 godina, to dovodi u pitanje njegovu pravičnost.

'No u ovom slučaju pitanje je hoće li uopće biti suđenja i hoće li biti podignuta optužnica', kazao je Turudić.

Međutim, dodao je, u ovom predmetu bilo je obuhvaćeno 15 okrivljenika i to ne može biti kratko. Što se tiče Todorićeva boravka u Londonu, Turudić nije siguran da se tu radilo o bijegu, dok je Miljević siguran da nije.

'Ne znamo je li to bio bijeg ili nije. To je opcija Državnog odvjetništva. Pričekajmo nekoliko dana pa ćemo vidjeti kakva će biti odluka', kazao je Turudić u Otvorenom HRT-a.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da je veliko pitanje je li Todorić bio u bijegu.

'Bijeg postoji onda ako ste obavezni obitavati u određenom prostoru pa ga napustite ako postoji zakonska obveza da budete ovdje. U momentu kada je Todorić napustio područje RH za njega nije bilo nikakvog ograničenja kretanja', kazao je Miljević, za kojega Todorićeva situacija nije bila bijeg. Tu je i drugi važan detalj, kaže Miljević - Todorić se javio britanskim državnim tijelima nakon što je za njim pokrenuta potraga.

Novinar Denis Kuljiš smatra da je država napravila dobar posao u krizi Agrokora jer nas, porezne obveznike, nije koštala ništa, a Ivan Hrstić je kazao da je Todorićeva taktika bila jasna – da se brani sa slobode ili da ostane u Velikoj Britaniji i da iskoristi zaštitu tamošnjeg pravosuđa ili da oteže koliko je to moguće.

'Ključno je pitanje tko mu je omogućio uzmak i dao sve vrijeme ovoga svijeta da pripremi taj uzmak', upitao je Hrstić.

Brojni novinari čekali su Ivicu Todorića u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

I sada će, vjeruje, biti ista taktika jer ne postoji nikakvog razloga da ga se drži u zatvoru, kao što ga nije držao ni britanski sud. Zbog Todorića je pala vladajuća koalicija kada su Mostovi ministri otvoreno govorili da će doći do hapšenja najbogatijeg čovjeka u državi i Hrstić smatra da je to mogao biti bolji ulog kod odvjetnika u Londonu.

'Odvjetnici su ispalili ćorke i nisu najbolje iskoristili ono što su imali na tanjuru', smatra Hrstić.

Sudac Turudić je otkrio da će jamčevina biti vraćena, a što se tiče blokirane imovine, ona će ostati u tom statusu do pravomoćnosti istrage.

  • +5
Vesna Todorić na izlasku iz zračne luke nije željela davati izjave Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Kuljiš smatra da ne treba govoriti o tehnikalijama, nego o tome tko je bio Todorić i kako je propao.

'Todorić je propao kao drug Tito jer se previše zadužio. Njegov razvoj je bio u neskladu s mogućnostima tržišta. To je bila megalomanija, a pojavila se ogromna kreditna rupa i sve je propalo. Pritom je živio kao kralj, za što mu je trebao novac kompanije, a što su ljudi gledali i što im je bilo odvratno', mišljenja je Kuljiš.

Za njega je pozitivno to što će iza Todorića ostati tvornice, dućanski lanac, dok iza brodogradnje neće ostati ni 'kamen na kamenu'.

Na kraju, na pitanje koliko bi moglo koštati angažiranje odvjetnice Cherrie Blair, Miljević je nevoljko kazao da bi to moglo iznositi nekoliko tisuća eura ili funti po tarifi za proučavanje i za pojavljivanje na sudu u predmetu u kojem je potrebno specijalističko znanje.