NAJPOZNATIJI BJEGUNAC

Turudić otkrio što Todorića čeka nakon što sleti u Zagreb

07.11.2018 u 20:48

Bionic
Reading

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić otkrio je koji pravni putu koji čeka Ivicu Todorića nakon izručenja.

Turudić je za dnevnik.hr kazao da Todorić treba biti u DORH-u ispitan do kraja istrage.Smatra da bi istraga trebala završiti najkasnije početkom sljedeće godine, u siječnju ili veljači.

Kazao je i da cijeli proces ne može trajati dovijeka kakoneki smatraju. 'Čak su i rokovi istražnog zatvora strogo određeni u zakonu. Do mene je dopro glas da je odvjetništvo odustalo od ispitivanja jednog ili dva svjedoka. Znači da su svjedoci ispitani u ovom kaznenom predmetu. Danas kad stupi u istražni zatvor u Remetincu, od danas mu počinje teći rok za uručivanje žalbe protiv rješenja o određivanju istražnog zatvora koje dolazi na Županijski sud. Može doći već sutra. Sutra je četvrtak, petak. Moglo bi se već u ovom tjednu odlučiti o produljenju ili ukidanju istražnog zatvora', smatra Turudić.

No o svemu će odlučiti Vijeće Županijskog suda u Zagrebu, odnosno to je sjednica na koju se pozivaju stranke i okrivljenik, ako želi, i Državno odvjetništvo će raspravljati o ovom pitanju i mi ćemo donijeti meritornu odluku.

Po zakonu se može ponovno zatražit privođenje Todorića zbog pokušaja bijega, potvrdio je Turudić.

'Ne znam hoće li to i učiniti, ali po zakonu može', kazao je.

Rekao je i da ne znam hoće li uopće biti optužnice. 'Ona se provodi nakon što je u istrazi prikupljeno dovoljno dokaza da bi se moglo odlučiti treba li podići optužnicu ili ne. Istraga završava početkom godine i vrlo brzo nakon toga bi se trebala donijeti državnoodvjetnička odluka hoće li se podići optužnica ili će se postupak obustaviti', naveo je predsjednik Županijskog suda

Na upit postoji li rok u kojem se odlučuje idemo li u suđenje ili ne Turudić je kazao da s obzirom na opsežnost predmeta to je do dva mjeseca. 'Kratki su rokovi kad se mora sazvati sjednica optužnog vijeća. Ono može napraviti puno stvari, ima velike ovlasti. Može vratiti optužnicu na doradu, može odlučivati o nezakonitim dokazima… Sjednica može završiti u jednom danu, a može trajati nekoliko mjeseci, pa i godina', naveo je.

Novinari čekaju Ivicu Todorića u zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL