MINISTAR S METLOM

Milinović: Pomeo sam ispred svojih vrata

16.09.2009 u 20:20

Bionic
Reading

'Ova je zgrada izgrađena za 21. stoljeće', rekao je u srijedu na otvaranju nove bolničke zgrade Ville Magnolia, ravnatelj opatijske Thalassotherapije Emil Bratović. U izgradnju i opremu zgrade koja se proteže na 1.500 četvornih metara, uloženo je 18 milijuna kuna, investitor je Primorsko-goranska županija, a zapošljavat će 50 osoba

OPATIJA - Ima 15 dvokrevetnih soba, odjele za kardiovaskularne bolesti, kardiologiju, fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, i zaista izgleda svjetski.

Otvaranju je prisustvovao i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kojemu, kao i obično, nije omaklo hvaliti hrvatsko zdravstvo pa je tako, iako riječki KBC izgleda kao iz pretprošlog stoljeća, istaknuo da je hrvatski zdravstveni sustav jedini u Europi koji ne stvara obaveze.

Zdravstvenim djelatnicima obećao je da će o boljim uvjetima i standardima razgovarati krajem iduće godine, odmah po završetku antirecesijskih mjera. Rekao je da će doći u Opatiju i za mjesec dana kada će se u Thalassotherapiji otvoriti Klinika za kardiokirurgiju i kardiološku rehabilitaciju. Najavio je i skoro otvaranje prve faze novog riječkog KBC-a, Odjela za dijalizu na Sušaku u kojem će pacijenti dobiti liječenje po svjetskom standardu.

Na pitanje o lažnim bolovanjima u Hrvatskoj odgovara da je obavljeno je 1.300 kontrola bolovanja.

'Učinio sam što sam i najavio, prvo sam pomeo ispred svojih vrata. Bolovanja su u zdravstvenim ustanovama smanjena za 25 posto, a time je ušteđeno čak 600 milijuna kuna. Dodaje da je učinjeno sve kako bi se zaštitili stvarno bolesni, a 'ne oni koji su zbog sinusitisa na bolovanju šest mjeseci'.

Osvrnuo se na promjenu zakona o pušenju te je ponovo pozvao vlasnike kafića da se opredjele za nepušenje u svojim ugostiteljskim objektima i tako pomognu u spašavanju života. Dodao je da će se usklađivati s EU te će o tome ovisiti daljnje zabrane pušenja.