POSJET SVETOJ STOLICI

Milanović u Vatikanu razgovarao s papom

29.10.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović započeo je svoj posjet Vatikanu susretom s papom Benediktom XVI. Milanović će se tijekom posjeta Svetoj Stolici također sastati s državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertonem, a poslijepodne će sudjelovati na okruglom stolu 'Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa'

U izaslanstvu predsjednika Vlade bit će ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predsjednik komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Očekuje se da će teme razgovora Milanovića u Vatikanu biti stanje u Hrvatskoj i regiji te skoro članstvo RH u Europskoj uniji. Ne očekuje se da će na sastanku biti pokrenut razgovor o reviziji jednog dijela ugovora između Svete Stolice i Hrvatske koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna, ali bi moglo biti spomenuto pitanje spora oko crkvenih nekretnina u Dajli, koji je trenutačno na Upravnom sudu.

Susret se održava u vrijeme napetih odnosa crkvenih i državnih vlasti. Polemika zbog razilaženja u razmišljanjima ne nedostaje.

Za nagađanja u javnosti da bi se mogla tražiti revizija dijela ugovora s Vatikanom, koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna, HRT-ov dopisnik iz Italije Silvije Tomašević kaže da je razgovor o toj temi vrlo malo vjerojatan, kao i onaj o istarskom samostanu Dajli, o kojem crkva smatra da je vlasništvo talijanskih benediktinaca.

O ovoj temi govorio je u sinoćnjem Dnevniku Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu. On smatra da odnosi Vatikana i vlasti u Hrvatskoj nisu narušeni. Razgovor s Papom će vjerojatno biti protokolaran, pretpostavlja Maštruko, dok bi o konkretnijim problemima premijer eventualno mogao razgovarati s kardinalom Tarcisiom Bertoneom

Neki kalkuliraju da će Milanović, uz razgovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, potaknuti i razgovor o samostanu Dajli, to jest o milijunskom sporu vezanom za nekretnine u Istri. Mogao bi pokrenuti i razgovore o reviziji dijela ugovora između Vatikana i Hrvatske koji se odnosi na crkvena primanja iz državnog proračuna.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je odnose Hrvatske s Vatikanom. Načelno HDZ, rekao je Karamarko, nije za izmjenu Ugovora s Vatikanom.

U povodu obilježavanja dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici priređuje okrugli stol o vezama Svete Stolice i Hrvatske, na kojem će izlaganje održati i premijer Milanović.

Na skupu se, među ostalim, očekuje sudjelovanje kardinala Angela Sodana, državnog tajnika u vrijeme priznanja Hrvatske, i kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, kao i prvih diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj odnosno Vatikanu - nadbiskupa Giulia Einaudija i Ive Livljanića - te sadašnjeg hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučka i nadbiskupa Nikole Eterovića, glavnog tajnika Biskupske sinode.