SUSRET U BUDIMPEŠTI

Milanović s mađarskim kolegom Orbanom razgovara o Ini

07.05.2012 u 07:44

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas boravi u jednodnevnom službenom posjetu Mađarskoj na poziv premijera Viktora Orbana

Dvojica premijera razmotrit će trenutno stanje bilateralnih odnosa, s posebnim naglaskom na suradnju u okviru EU-a, potencijalnu provedbu inicijativa od zajedničkog interesa u području energetike i infrastrukture te stanje u regiji.

Nema sumnje da će se velika pozornost posvetiti odnosima između INE i MOL-a. Hrvatska želi promijeniti upravljački ugovor nad naftnom kompanijom te u Nadzorni odbor postaviti Radimira Čačića i Slavka Linića.

Osim sastanka s Orbanom, Milanović će se, piše Dnevnik.hr, susresti i s predsjednikom parlamenta Laszlom Koeverom te s predsjednicima Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u nedavnom je razgovoru za Novu TV najavila kako se Vlada priprema polovicom svibnja uvjeriti predstavnike Europske komisije u opravdanost imenovanja političara u nadzorne odbore poduzeća u državnom vlasništvu.

'Konzultacije počinju već sredinom mjeseca i tada očekujem da će se objasniti situacija odgovornosti države koja ima preko 44 posto vlasništva u Ini i u kojoj je došlo do problema, jer se nije odgovorno ponašalo. Očekujem da nakon toga više neće biti prepreka da Vlada preuzme i odgovornost', objasnila je ministrica Pusić ne preciziravši kad bi se dogovor EK i Hrvatske konačno mogao i dogoditi.