posjet solinu

Milanović poručio Dalmatincima: Borite se za svaki euro iz EU fondova

07.09.2021 u 22:50

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović koji je u utorak u povodu blagdana Male Gospe i Dana Grada Solina sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, pozvao je da se iz EU fondova povuče svaki euro te poručio kako trebamo biti svjesni da Hrvatsku gradimo za cijelu sljedeću generaciju

„Vidim da među vama vlada razumijevanje i to je jako važno u malim sredinama. Vidim, isto tako, da je u ovom dijelu Dalmacije, kada je u pitanju distribucija lokalne vlasti, sve otišlo na nekoliko strana. I neovisni, i HDZ i SDP, svega tu ima u Splitu, Makarskoj, Omišu, Solinu, svi zajedno borite se za europske fondove“, rekao je Milanović. To je, kazao je, za njega jedina mjera stvarnog uspjeha i jedini kriterij vrednovanja rada, života i djelovanja u EU.

"Sav onaj zanos, ideje, idealizam je iza nas. Ispred nas je novo financijsko razdoblje u kojem moramo svi zajedno, a to kreće od vas, uz pomoć države, izvući svaki euro novca koji je prije svega naš", istaknuo je predsjednik Milanović.

Čuvajmo svoju naciju, živimo u miru i razumijevanju

"Ja 2000. godine kad su perspektive i očekivanja bili drukčiji nisam ni slutio da će se svijet ovako razvijati", kazao je Milanović dodavši da "mi kao hrvatski narod ostajemo tu gdje jesmo, u svojoj maloj i posebnoj državi".

"Kad kažem u posebnoj državi ona je nastajala kao i svaka nacija - u mukama, nedoumicama i dilemama koje su nas morile i u zanosu koji je nosio naše pretke, u gluhim razdobljima kad nismo ni znali tko smo i što smo, kad su moji i vaši preci iz ovog kraja još prije 200 godina svoj jezik nazivali 'našim jezikom', a hrvatskim se govorilo na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Hrvatskoj", naglasio je.

Sve to skupa, kazao je, trebalo je nekim čudom objediniti, skupiti i gurnuti naprijed. "To je postupak koji je dugo trajao i koliko je kompliciran na kraju krajeva vidimo u nemilim događajima na Cetinju od prije nekoliko dana u Crnoj Gori", ustvrdio je predsjednik Republike.

Nacija, naglasio je, "ne nastaje iz vrećice za ekspres juhe, nacija se kuha, peče i obrađuje kroz generacije".

Zoran Milanović u Solinu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Video: Miroslav Lelas/PIXSELL

Rekao je i da je na prostoru kaštelanskog polja "toliko artefakata, mementa memorabilija hrvatstva da je to naprosto na granici predoziranosti". "Ovaj poluotok je Hrvatska, ovo je prvo mlijeko Hrvatske i hrvatstva," poručio je Milanović govoreći o povijesnoj važnosti kaštelansko-solinskog područja.

U svom je obraćanju pozvao na čuvanje naše nacije.

"Čuvajmo svoju naciju i slogu, živimo u miru i razumijevanju sa svojim susjedima i s onim koji su druge vjere i možda nekih drukčijih političkih uvjerenja u našoj zemlji. Budimo svjesni da gradimo Hrvatsku za cijelu sljedeću generaciju i da smo ulaskom u EU dali značajan dio svoje suverenosti, onog za što su naši branitelji i vitezovi poginuli - to je veliki dug. Moramo upravljati razumno i u vlastitom interesu kao što čuvate svoj grad, svoju obitelj, sebično ako hoćete fokusirano na sebe - tako treba čuvati Hrvatsku", rekao je Milanović.

Dobar prema drugima bez pakosti, s dobrim namjerama prema svakome, tako, poručio je, treba voditi Hrvatsku.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević je istaknuo kako je Solin populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj.

"Unatoč epidemijskoj krizi, grad Solin je 2020. godini završio s 10,5 milijuna kuna u plusu," kazao je Ninčević.

Prije svečane sjednice Milanović je u Solinu položio vijenac kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.