vidi paralele

Milanović Litre: SPC istim metodama uništava i suživot u Hrvatskoj

05.09.2021 u 18:46

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HS-a Marko Milanović Litre ocijenio je da izjava novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija o nedjeljivom pravoslavnom narodu, otkriva djelovanje SPC-a, koja idejom da je svaki pravoslavac u Hrvatskoj Srbin, otežava suživot u Hrvatskoj

Istim, ali prilagođenim metodama, SPC je djelovala i u Crnoj Gori, priopćio je u nedjelju saborski zastupnik Hrvatskih suverenista (HS) Milanović Litre, komentirajući današnje ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija.

Metropolit SPC-a crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore na Cetinju, usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju. Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno.

Saborski zastupnik HS-a Milanović Litre u priopćenju navodi kako je "novoustoličeni mitropolit Joanikije danas izjavio - 'Nećemo se baviti stranačkom politikom niti se poistovjećivati sa bilo kojom partijom. Jedna je i nedjeljiva crkva kojom služim pa je zato za mene jedan i nedjeljiv pravoslavni narod koji mi je bogom podijeljen bez obzira kako se tko izjašnjava' ". Zaključuje da "upravo ova izjava otkriva suštinu problema politika i vrijednosti oko kojih se zasniva djelovanje SPC-a".

Dodaje kako su iz SPC-a, "tijekom Domovinskog rata huškali na ratnu pobunu, a kada su izgubili rat krenuli su u diplomatski bitku. Nastavili su s tezom 'nedjeljivog pravoslavnog naroda' i promociji ideje kako je svaki pravoslavac u Hrvatskoj zapravo Srbin i time još dodatno otežavali suživot u Hrvatskoj", ocijenio je saborski zastupnik Milanović Litre.

Komentirajući aktualne sukobe u Crnoj Gori vezano za ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija na Cetinju, dodao je kako su "istim, ali prilagođenim metodama, djelovali i u Crnoj Gori".

  • +4
Prosvjed na Cetinju Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

"Drago mi je vidjeti što Crnogorci još uvijek imaju nacionalnu svijest i ponos, usprkos velikim pritiscima iz Srbije", priopćio je, uz ostalo, saborski zastupnik HS-a Milanović Litre.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je ranije danas kako se na Cetinju u nedjelju dogodilo “nasilno” ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i “neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana”.