KAZNA S IBLEROVOG TRGA

Milanović 'pomeo' 15 bandićevaca iz SDP-a

15.01.2010 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon četverosatnog vijećanja, Glavni odbor SDP-a jednoglasno je odlučio u petak navečer iz stranke izbaciti 15 članova koji su sudjelovali u predsjedničkoj kampanji Milana Bandića

No, tu nije kraj obračuna s Bandićem i njemu odanim ljudima. Čelnici SDP-a odlučili su ukinuti raspustiti tri mjesne organizacije u Zagrebu: Brezovica, Sesvete i Novi Zagreb zapad. Zanimljivo je kako je jedino u Brezovici i Sesvetama Bandić dobio više glasova od Ive Josipovića.

Bandić častio 200 aktivista večerom

U isto vrijeme, Bandić i njegovih dvjestotinjak aktivista iz kampanječastili su se na večeri u restoranu na Zagrebačkom velesajmu, piše SlobodnaDalmacija. Mnogi su to protumačili kao okupljanje budućeg vodstva Bandićevenove stranke.


Milanović i ekipa još su odlučili raspustiti rukovodeća tijela u još tri zagrebačke mjesne organizacije zbog toga 'jer nisu dovoljno radili na kampanji Ive Josipovića', piše Jutarnji.hr. Ova odluka pak nije bila jednoglasna. Željka Antunović, jedna od kandidata za predsjednika gradske podružnice stranke bila je suzdržana.

Dvojica članova Predsjedništva Zvonimir Mršić i Zlatko Komadina javno su se, pak, izjasnili protiv izbacivanja običnih članova koji žele prihvatiti SDP kao svoju stranku.

'Mislim da se s običnim članovima treba razgovarati, i vidjeti priznaju li svoju pogrešku. Nisam za masovnu čistku, mislim da SDP treba okupljati ljude i, poput Ive Josipovića, raditi na koheziji svih građana. To je put do pojede na idućim parlamentarnim izborima za SDP ', smatra Mršić.

U isto vrijeme, Bandić i njegovih dvjestotinjak aktivista iz kampanje častili su se na večeri u restoranu na Zagrebačkom velesajmu, piše Slobodna Dalmacija. Mnogi su to protumačili kao okupljanje budućeg vodstva Bandićeve nove stranke.

Ljuština sam izašao iz stranke

Bandić i Ljuština

Duško Ljuština, ministar za kulturu Grada Zagreba i bliski suradnik i prijatelj Milana Bandića, u petak je pismeno obavijestio SDP da izlazi iz stranke. Time je preduhitrio svoje bivše stranačke kolege koji su večeras na sjednici Predsjedništva trebali raspravljati o sudbini Bandićevih odmetnika.

Sječa glava u SDP-u bila je pitanje vremena od dana kad je Milan Bandić objavio predsjedničku kandidaturu. Radi se o gotovo preslikanoj situaciji iz vladajućeg HDZ-a. Oni su stranku očistili od Sanaderovih pučista, a SDP od bandićevaca.

Prije Ljuštine SDP su napustili Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo, Slavko Kojić, pročelnik za financije, saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić, Miro Laco, Ladislav Prežigalo, Jasmina Havranek i Vesna Majher.

No nije samo riječ o previranjima u zagrebačkoj podružnici. I gradonačelnik Vira Kristijan Kapović odlučio je izaći iz stranke nakon što su ga kolege okrivili da je radio za Bandićevu kampanju. SDP je napustio i Mato Gavran, šef slavonskog SDP-a.