U MOSTARU

Milanović optužio nezainteresiranu EU za stanje u BiH

09.02.2014 u 21:14

Bionic
Reading

Ponukan nemilim događajima i prosvjedima koji su posljednjih nekoliko dana digli na noge cijelu BiH, na posjet susjednoj državi koja grca u problemima nenadano se odlučio i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Došao je, kako kaže, pružiti riječ utjehe građanima i pomoći svim snagama. Posjet upravo Mostaru nije slučajan

'U Mostaru je situacija najgora jer se radi o jedinom izrazito miješanom gradu u kojem su se događale nemile scene nasilnog prosvjeda. Ta miješana struktura stanovništva grada Mostara ima veliku težinu i predstavlja veliku opasnost od eskalacije sukoba. Upravo zbog toga sam i došao ovdje', kazao je hrvatski premijer. Dodaje da nije došao govoriti o unutarnjopolitičkim pitanjima BiH, već s namjerom da pokuša smiriti strasti.

'Došao sam podići strasti za jednu drugu temu, a to je euro putanja BiH. To što se dogodilo, dogodilo se zbog ekonomske nemoći sirotinje, bijesa ljudi koji je opravdan iako će ga uvijek netko zlorabiti. Ovo se sigurno ne bi dogodilo da je EU, čiji je sada i Hrvatska član, imala jasniju politiku što želi. Ovu zemlju se šuta i napucava, što namjerno, što svjesno, što nesvjesno, što zbog neznanja već sto godina. Ako želimo pomoći BiH, onda moramo raditi na perspektivi i nadi u bolje sutra', jasan je bio Milanović.

Premijer se oštro osvrnuo i na odnos EU prema BiH.

'Odnos EU je odnos nezainteresiranosti. Zalagat ću se da BiH dobije jasnu europsku perspektivu, jer ako je ne dobije, takve stvari će se ponavljati. Ova zemlja nema šanse ako ne krene na jedan strog i brz ali kontrolirani put približavanja europskim kriterijima koji moraju biti vidljivi kroz neki status. Ono što BiH trenutno ima nije ništa. Pokušat ću učiniti sve da ljude u EU zainteresiram za situaciju u BiH. Jer kada plane vatra i kada svjetski mediji prenesu vijest, svi se dignu na noge i zainteresiraju, a već sutra ih neće biti briga za BiH', zaključio je hrvatski premijer.

Predsjednik hrvatske vlade obišao je neke od zgrada uništenih u prosvjedima, a zanimljivo da je posjetio i kamenovanu zgradu HDZ-a BiH.

Nastavak prosvjeda najavljen je za sljedeći petak. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi niti garantirati da se neće ponoviti isti prosvjednički scenarij. Bilo kako bilo, sigurno je tek to da BiH očekuje razdoblje destabilizacije, kako političke tako i socijalno ekoomske.