ne vjeruje u institut

Milanović neće pomilovati Perkovića i Mustača: 'Molbe nismo ni razmatrali…'

14.11.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Iako je odvjetnik Anto Nobilo još u proljeće dostavio molbu za pomilovanje Josipa Perkovića, Novi list doznaje da predsjednik Zoran Milanović neće pomilovati bivše visoke dužnosnike Službe državne sigurnosti

Odvjetnik Anto Nobilo predao je tu molbu za pomilovanje Ministarstvu pravosuđa još 19. travnja, a ona je Uredu predsjednika dostavljena mjesec dana kasnije. Od tada se s njom nije ništa dogodilo, a na Pantovčaku su za Novi list potvrdili da niti neće, da predsjednik Republike neće pomilovati Perkovića i Mustača. U skladu je to, kažu u Uredu predsjednika, s Milanovićevim stajalištem koje je iznosio u predizbornoj kampanji da je pomilovanje 'relikt i monarhistička glupost'.

'Predsjednik samo slijedi stav, koji je javno definirao u svojoj kampanji 2019., da akt pomilovanja znači promjenu sudskih odluka i ne smije biti u njegovoj, nego u nadležnosti Sabora ili nekog drugog. Milanović je najavio da on to pravo neće konzumirati i tako se ponaša u predsjedničkom mandatu u odnosu na sve molbe za pomilovanje koje je dobio. Ni u čemu se predsjednikov pristup molbi Perkovića i Mustača ne razlikuje od onog prema svim ostalim molbama', rekli su u Uredu predsjednika. Naglašavaju da Milanović nije odbio molbe Perkovića i Mustača, nego je riječ o tome da ih uopće nije razmatrao, jednako kao niti drugih skoro tristotinjak.

Podsjetimo, molba za pomilovanje u proljeće je izazvala žestok sukob između Pantovčaka i Banskih dvora. Osim toga, pomilovanje su svojim pismom podržala nekolicina istaknutih umirovljenih generala na čelu s Antom Gotovinom. Oni su Perkovića i Mustača nazvali suborcima koji su 'vrlo zaslužni za obranu Republike Hrvatske', podsjećajući da ih je zato i Tuđman odlikovao, a njihovo izručenje Njemačkoj ocijenili su – nezakonitim.

  • +26
Milanović na prisezi 36. narastaja ročnih vojnika Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo

Vlada i HDZ zaključili su da su šestorica generala, Gotovina, Ivan Čermak, Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac, Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs, instrumentalizirani od strane Milanovića i Nobila u nastojanju da se Perkovića i Mustača pusti na slobodu. O tome je na takav način prvi progovorio potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, koji je neuvijeno izjavio da je ova molba 'kreirana između odvjetnika i Ureda predsjednika Republike. Na tom tragu je bio i premijer Plenković, a Milanović im je uzvraćao da je Plenković taj koji je 'udbaški nasljednik'.