PREMIJEROV PUT OKO SVIJETA

Milanović kao lik iz romana Julesa Vernea

07.03.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Dvotjedno putovanje premijera Zorana Milanovića u Australiju i Novi Zeland izazvalo je veliko zanimanje medija, a mnogi se pitaju koliko se takav put uopće isplati i koliko je uobičajeno u demokratskim društvima da šef vlade u kriznom trenutku ide na dugi službeni put, pa smo istražili ima li još sličnih primjera

Dokoni bogataš Phileas Fogg se u slavnom romanu Julesa Vernea sa svojim kolegama iz lonodnskog kluba za gospodu kladio kako je moguće obići svijet za 80 dana, no s obzirom da je radnja 'Puta oko svijeta za 80 dana' smještena u viktorijansku eru, ne čudi što će putovanje hrvatskog premijera Zorana Milanovića trajati kraće, 'samo' dva tjedna. Milanović se zaputio na svoju verziju verneovske avanture obilaska svijeta, s time da je njegov Passepartoutu ministar obrane Ante Kotromanović, odletjevši na dvotjedni obilazak Novog Zelanda i Australije u trenutku dok u Hrvatskoj ne manjka važnog posla.

U Saboru se imenuje novi državni odvjetnik, glasa se o najnovijem rebalansu proračuna, Europska komisija je objavila poražavajuću analizu stanja hrvatske ekonomije, BDP pada, investicija nema, promjene Ustava su propale itd. Može se nabrajati unedogled koji sve problemi tlače Hrvatsku, što nije spriječilo premijera Milanovića da se zaputi na službeni put kojemu svrha baš i nije jasna. Milanovića je u posjet prošle godine pozvao novozelandski kolega, a onda je u sve to priključena i Australija, no misterij je zbog čega je potrebno potrošiti dva tjedna na obilazak Wellingtona, Aucklanda, Sydneya i Melbournea, osim što je riječ, naravno, o luksuznom turizmu. Tko ne bi htio provesti dva tjedna u Australiji i na Novom Zelandu?

Primjeri drugih europskih premijera pokazuju da se rijetko tko u kriznom trenutku za državu odlučuje na dvotjedno izbivanje bez previše smisla, pa su tako na vrhuncu krize eurozone talijanski premijer Mario Monti, britanski premijer David Cameron, španjolski premijer Mariano Rajoy i brojni drugi europski lideri otkazivali ne samo službene putove, nego i vlastite godišnje odmore, kao i svojih ministara.

Na dugi službeni put u Južnu Ameriku otputovao je na početku svojega mandata 2010. tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, ali ne i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja nije izbivala iz berlinskog Bundeskanzleramta ni kada se zimus razbila na skijanju i završila na štakama. Jednostavno, Merkel si ne može priuštiti - kao odgovorna političarka - da dva tjedna uživa u ljepotama Amazonije dok se tresu temelji Europske unije, a uostalom takva su putovanja prvenstveno posao ino-ministara. Premijeri i predsjednici država dolaze kad se ima potpisati konkretan sporazum, a ne idu u 14-dnevne izviđačke misije.


No budući da se hrvatski premijer Milanović često voli deklarirati državnikom, koji je dio 'najboljeg društva na svijetu', vrijedi napomenuti kako se američki predsjednik Barack Obama bio zaputio na višednevni put u Indiju, koji je također imao natruhe skandala. Ipak, u tom slučaju je skandal bio podmetnut od strane republikanskih blogera, koji su izmislili kako će svaki pojedini dan tog puta koštati 200 milijuna dolara te da će američka mornarica poslati 34 vojna broda kako bi čuvali predsjednika. Ubrzo je uvjerljivo demantirana ta izmišljotina, a Obama je put odradio bez problema, susrevši se naravno - između ostalih - s indijskim premijerom Monahamom Singhom i dogovorivši važan sporazum, dok nekoliko dana pred put nije bilo jasno hoće li Milanović vidjeti australskog kolegu Tonyja Abbota. Ipak hoće, bar nešto.

Ipak, pozitivno u cijeloj priči oko prijepornog dvotjednog puta premijera Milanovića jest što možemo biti sigurni da se neće fotografirati pod portretima Ante Pavelića, poput europarlamentarke Ruže Tomašić. Ponekad ne preostaje ništa drugo nego radovati se sitnicama, jer će Milanovića nakon dva tjedna Hrvatska dočekati u jednakom očaju kao i kad se zaputio na svoju down under avanturu.