DA GA NE BI OPET 'PREVARILI'

Mikšić traži od OESS-a da nadzire izbore

11.12.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Tvrdeći da je na prethodnim predsjedničkim izborima 2005. godine bio oštećen, nezavisni kandidat Boris Mikšić zatražio je od promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Zagrebu da na izbore uputi svoje promatrače da bi se izbjegle moguće nepravilnosti i manipulacije s viškom birača u biračkim spiskovima

U svojem izbornom stožeru Boris Mikšić se susreo s predstavnicima ograničene promatračke misije OESS-a u Zagrebu, na čelu sa šefom misije Daanom Evartsom, te im je izložio svoje nezadovoljstvo nesređenim biračkim spiskovima.

On je podsjetio da je zbog nepravilnosti na prošlim predsjedničkim izborima 2005. godine kao neovisni predsjednički kandidat bio znatno oštećen. Iako je otada prošlo pet godina, hrvatska vlada nije učinila ništa da se birački spiskovi srede, upozorio je Boris Mikšić te podvukao da postoji i dalje veliki nesrazmjer između ukupnog broja stanovnika i birača, na što je nedavno u Hrvatskome saboru upozorio neovisni zastupnik Dragutin Lesar.

Boris Mikšić je također izrazio nepovjerenje prema nevladinoj udruzi GONG koja nadgleda glasovanje, naglasivši da se ona većinski financira iz državnog proračuna pa samim time ne može biti objektivna i nepristrana.

Zato je zatražio od misije OESS-a da za predstojeće predsjedničke izbore u Hrvatsku pošalje veći broj promatrača kako bi se osigurala legalnost i regularnost izbora. Predstavnici Misije OESS-a u Hrvatskoj izjavili su Borisu Mikšiću da će ozbiljno razmotriti njegov zahtjev.