TRAMPA NA AMERIČKI NAČIN

Mi vama vojnu opremu, vi nama nove vojnike

05.02.2010 u 19:20

Bionic
Reading

SAD su u petak najavile kako će svojim saveznicima u Afganistanu ponuditi višak oklopnih kamiona, radare koji vide pod zemljom i drugu opremu kako bi pomogli u boljoj zaštiti njihovih vojnika od cestovnih bombi, ali bi voljele kad bi savezničke zemlje poslale više vojnih i policijskih instruktora za obuku afganistanskih snaga, javile su agencije.

'Danas sam saveznicima rekao da će im SAD moći ponuditi više obavještajnih podataka, obuke i opreme, uključujući oklopne kamione, robote za čišćenje prometnica, nadzorne sustave i radare koji vide pod zemljom', rekao je američki ministar obrane Robert Gates na konferenciji za novinare drugog dana neformalnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

Amerikanci od saveznika traže da povećaju broj svojih vojnika u Afganistanu, a neke zemlje članice odluku o povećanju ljudstva uvjetovale su većom američkom pomoći u otklanjanju prijetnje tzv. improviziranih eksplozivnih naprava (IED), od kojih gine više vojnika međunarodnih snaga nego i od jednog drugog oružja kojim raspolažu talibani.

Iznimno važnu ulogu u tome imaju vozila MRAP (Mine Resistant Ambush Protected - vozilo otporno na mine i iznenadne napade). Riječ je o vozilima klasične kamionske konfiguracije - motor, kabina, tovarni dio - u kojima su konstruktori produžili kabinu na tovarni dio te tako dobili velik i dobro zaštićen, oklopljen, prostor.

Broj vojnika poginulih od improviziranih eksplozivnih naparava u Afganistanu je sve veći, pa se SAD povećale proizvodnju MRAP-ova do maksimuma. No, američki su dužnosnici već najavili da će sva ta vozila ići američkim vojnicima u Afganistanu i da se saveznicima neće nuditi robusnija verzija za vožnju svim podlogama već tek višak lakših oklopnih vozila i opreme za otkrivanje eksploziva iz Iraka koji se, zbog smanjenja broja američkih snaga u toj zemlji, više ne koriste.

'Višak MRAP-ova možemo ponuditi samo zbog smanjenja broja naših vojnika u Iraku', rekao je Gates, izrazivši uvjerenje kako će i ponuđena lakša vozila 'sigurno davati bolju zaštitu od one koju naši saveznici imaju sad'.

Gates je izjavio kako zakon nalaže da opremu najprije dobiju američki vojnici, a tek onda ostali, i dodao kako će 'SAD učiniti sve što mogu, prema američkim zakonima, da što prije ponude višak MRAP-ova saveznicima, osobito onima koji rade u izrazito opasnim područjima'.

Gates nije naveo o kojoj količini vozila i opreme je riječ, ali je rekao kako će oklopna vozila SAD zemljama partnerima ili prodati ili iznajmiti.'Pozdravljam ponudu ministra Gatesa glede paketa opreme za zaštitu od improviziranih eksplozivnih naprava koja će pridonijeti boljoj zaštiti vojnika ISAF-a od te prijetnje', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Gates je ministrima obrane NATO-a uputio i poziv da u Afganistan pošalju do četiri tisuće instruktora i mentora kako bi pomogli tamošnjoj vojsci i policiji u pripremi da s vremenom preuzme nadzor nad sigurnošću zemlje.

'Trebat ćemo više, mnogo više', rekao je Rasmussen, govoreći o instruktorima.'Trebamo još instruktora, i to odmah. Tražio sam od saveznika da ispune stari zahtjev za tisućama novih instruktora za afganistanske vojsku i policiju', rekao je glavni tajnik NATO-a, dodavši kako članice NATO-a nove instruktore mogu potražiti među svojim postojećim snagama u Afganistanu ili, bude li nužno, poslati potpuno nove ljude.