BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić podržao Trumpa i Grabar Kitarović

02.12.2016 u 13:57

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić izjavio je u četvrtak u Šibeniku da novog američkog predsjednika Donalda Trumpa podržava zbog stava da Amerika ne smije više rušiti režime u drugim državama i dovoditi svoje podobne režime, odnosno zbog politike prema Rusiji

'Trumpova politika je da s Rusijom ne stvara neprijateljstvo, nego razgovara i dogovara politiku s njima i zato ima moju podršku', izjavio je u četvrtak navečer Mesić koji je u Šibenik došao po priznanje Udruge Hrvatsko-makedonska tangenta za poseban doprinos razvoju prijateljstva između te dvije države, prenosi Šibenik.in

Osvrnuo se i na zahlađivanje hrvatsko-ruskih odnosa nakon što je premijer Andrej Plenković Ukrajini ponudio da će im prenijeti hrvatska iskustva mirne reintegracije.

'Pretpostavljam da je Plenković mislio na mirno razrješenje, iako to nema sličnosti s nama jer mi smo imali okupirani prostor, a oni imaju svoju, unutrašnju pobunu koju trebaju riješiti pregovorima', kazao je Mesić.

Na pitanje novinara kako će se situacija odraziti na buduće odnose Hrvatske i Rusije, odgovorio je 'sve će se to riješiti'.

U politiku više, kazao je, neće i nije razmišljao o kandidiranju za gradonačelnika Zagreba.

'Ja se više ne bavim politikom, ali se politika bavi sa mnom. Ne mislim se kandidirati za neku funkciju, ali rado dajem svoje mišljenje o događanjima u zemlji i svijetu', natuknuo je i prokomentirao odnose HDZ-a i Mosta.

Kada je Vlada Tomislava Karamarka predložila novi zakon o ukidanju ureda bivšeg predsjednika, kazao je, novinari su me pitali što mislim koliko će moj ured još trajati?

'Rekao sam im da će trajati znatno duže od Karamarkove Vlade. Mislim da će ova sadašnja Vlada potrajati duže, iako ima tu dosta kontradiktornosti u odnosu na ono što su predstavnici tih stranaka obećavali. To je kao prvo moralnost, pa hrabrost, dobrobit svakog čovjeka i ne znam koje sve epitete nisu davali, ali su na kraju doveli svog čovjeka za zamjenika direktora Hrvatskih voda. I kada ih pitaju koja je njegova kvaliteta, kažu - 'on je naš čovjek'. To je totalna nevjerodostojnost. Ne znam hoće li se oni u tom smislu popraviti, ali pošto su mladi, možda se i poprave', kazao je u Šibeniku Mesić.

Nije odolio komentirati aktualnu kanadsku epizodu aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je pozirala na fotografiji sa zastavom bez ustavnih oznaka RH nad grbom koji počinje bijelim poljem.

'Prije svega treba znati što znači prvo bijelo i prvo crveno polje na zastavi. Nemamo podataka koje je boje bio prvi hrvatski grb, ali imamo hrvatski grb u kamenu gdje je jedan dio ispupčen, a drugi uvučen. No, imamo samo pretpostavke je li prva bila crvena ili bijela boja. Međutim, budući da mi sada sasvim decidirano imamo svoju zastavu s prvim crvenim poljem, nju bi i trebalo koristiti, iako je u povijesti korištena i ona s prvim bijelim poljem koju su koristili ustaše ', zaključio je Mesić uz dodatak da je bitno znati da je u povijesti hrvatskog naroda često na zastavi bilo prvo polje na grbu bijele boje.