'SHVATIT ĆE'

Mesić ne vjeruje u uspjeh slovenskog referenduma

23.02.2009 u 21:21

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak na Hrvatskom radiju kako vjeruje da neće uspjeti skupljanje potpisa za sazivanje referenduma u Sloveniji o ulasku Hrvatske u NATO

ZAGREB - "Slovenski građani shvatit će da zaoštravanje odnosa sa susjednom prijateljskom zemljom nikomu ne koristi, pa ni Sloveniji ni Slovencima. Zato vjerujem da akcija za provedbu referenduma neće uspjeti", rekao je predsjednik Mesić u emisiji "S Predsjednikom uz kavu".

Mesić ne očekuje ništa novo od sutrašnjeg sastanka slovenskog i hrvatskog premijera jer, kaže, i hrvatska i slovenska strana ukopane su sa svojom argumentacijom. Ponavlja da treba ići pred međunarodni sud, ali dodaje da takav razgovor dobro dođe da se "situacija malo relaksira, da se ne uzbuđuju duhovi i da se smire građani".

Odgodi li se ulazak Hrvatske u NATO, to će najviše štetiti Sloveniji, naglašava Predsjednik. "Time slovenska politika postaje nevjerodostojna u svijetu i Europi", dodaje.

Ponovivši kako se granično pitanje može riješiti samo na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, Mesić je o posredništvu Marttija Ahtisaarija rekao kako ono može pomoći "samo ako uputi obje strane na međunarodni sud". "Sve bi drugo bilo političko žongliranje i ostavilo bi više štete nego koristi za budućnost", ocijenio je.

Mesić smatra da objektivno možemo još ove godine zatvoriti pregovore, a kao jedan od problema "koji nam zagorčavaju život" naveo je topničke dnevnike od kojih su neki nađeni odmah, a do nekih se ne može doći.

"Moramo znati, kad smo mi donijeli ustavni zakon o suradnji s haaškim tribunalom, 'iza flanke' (tajno), da tako kažem, formirana je grupa koja je trebala na određen način zaustavljati, izbjegavati tu suradnju. Neki iz te grupe, koji su zaustavljali suradnju jer su mislili da na taj način koriste Hrvatskoj, i dalje su na nekim pozicijama i od njih možemo saznati gdje se ti topnički dnevnici nalaze", rekao je Mesić. Dodao je da je za neke od dnevnika koji nedostaju utvrđeno tko je zadnji s njima raspolagao.

Predsjednik smatra da je ostalo dovoljno vremena da, upravo zato što postoji trag, pronađemo ostatke dokumentacije. "Zato ne vjerujem da će biti teškoća u suradnji s Haaškim tribunalom. Jer, za njih će biti bitno da ono čime raspolažemo predamo, a ono što je otuđeno da znamo tko je otuđio i da pokrenemo postupke", istaknuo je.

Mesić drži da je afera s veleposlanikom u Libiji Jovanom Vejnovićem puštena u pogrešno vrijeme i na pogrešan način te da se nepotrebno rasplamsala. Mesić je potvrdio da je upitan dolazak libijskog čelnika Gadafija u Hrvatsku. Jer, kako kaže, ako se otvori afera s veleposlanikom u Libiji, postavlja se pitanje tko će završiti pregovore o dolasku, kao i o kupnji nafte i nazočnosti na libijskom tržištu i tržištu susjednih zemalja.

Ponovio je kako je od MVPEI-a tražio da se riješi pitanje Sedme uprave koja je, kaže, izvan sustava. "Oni trebaju biti samo fizičko osiguranje našega diplomatskog predstavništva i ništa više", rekao je i dodao kako se ne vidi razlog da se u tu upravu biraju osobe bez natječaja.

Govoreći o BiH u kontekstu najnovijih izjava premijera RS-a Milorada Dodika o izdvajanju iz BiH, naglasio je kako smatra da bi međunarodna zajednica tu trebala biti mnogo određenija. Ne smije se dopustiti mogućnost izdvajanja bilo koga iz BiH, ustvrdio je. "BiH je uvijek bio jedan entitet, nikakve autonomije u sklopu BiH nije bilo", naglasio je Mesić upozorivši kako se u proteklom ratu dogodilo etničko čišćenje tako da na prostoru današnjeg RS-a ima samo osam posto Hrvata i Bošnjaka, a prije rata bilo ih je 48 posto.

"Dakle, ako se netko poziva na Daytonski sporazum, onda mora vratiti ljude, pa se onda na temelju tih odnosa uspostavljaju mehanizmi vlasti", naglašava.

"Mi pokušavamo svim sredstvima motivirati naše građane srpske nacionalnosti da se vrate. I taj proces je u tijeku", dodao je.

Trebaju prestati spekulacije da se može odvojiti RS, naglašava i upozorava kako premijer RS-a govori da za njega BH nije konstanta te da iz imena svih mjesta briše riječ "bosanska" (Dubica, Brod, Kostajnica). "To je dokaz što stoji iza te politike", upozorava Mesić.