OSTAJU NA PUTU U EU

Merkel šokirala Erdoganova grubost

17.06.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je šokirana grubim turskim odgovorom na antivladine prosvjede zadnjih dana, ali nije zatražila da EU prekine pregovore s tom zemljom

'Zapanjena sam, kao i mnogi drugi', rekla je Merkel, odgovarajući na pitanje RTL-a o načinu na koji su se turske vlasti odnosile prema masovnim prosvjedima u središtu Istanbula.

'Htjela bih da oni koji su kritični, koji imaju drugačije mišljenje, drugačiju ideju društva, imaju nekog prostora u Turskoj 21. stoljeća', kazala je njemačka kancelarka.

Na upit je li turski odgovor na prosvjede sukladan načinu na koji bi se trebala ponašati kandidatkinja za članstvo u EU-u, Merkel je odgovorila: 'Ono što se sada događa u Turskoj nije u skladu s našom idejom slobode prosvjeda i slobode govora'.

'Slike su bile strašne.. Mogu se jedino nadati da će problemi biti riješeni mirno', naglasila je Merkel.

Njemačka kancelarka nije rekla bi li zbog takvog ponašanja turskih vlasti trebali biti prekinuti pregovori s EU-om, čiji su političari i inače podijeljeni oko toga bi li eventualni prekid pregovora donio više štete ili koristi procesu turske demokratizacije.

Merkel načelno podržava pregovore, ali ne i to da oni moraju rezultirati članstvom u EU-u.

Govoreći uoči odlaska na summit G8 u Sjevernu Irsku, Merkel je kazala da Njemačka neće slati oružje ustanicima protiv režima Bašara al-Asada.

Također je kazala, pred dolazak američkog predsjednika Baracka Obame u Berlin u utorak, da će od njega tražiti veću transparentnost kada se radi o američkom programu nadzora interneta.

'Što se tiče toga, zalažem se za veću transparentnost', kazala je Merkel.

Građani moraju znati što se radi s njihovim podacima, 'moraju znati što se koristi, a što ne', dodala je.