zeleno svjetlo za reformu

Meksička država pooštrava kazne za femicid

03.03.2023 u 07:19

Bionic
Reading

Lokalni zakonodavci u Meksiku dali su u četvrtak zeleno svjetlo za zakonsku reformu kojom bi se suspendirala roditeljska prava muškarcima protiv kojih se vodi istraga za ubojstvo žena, kao i za pooštravanje sankcija za napade na žene kiselinom.

Meksiko se suočava s jednom od najviših stopa rodnog nasilja u svijetu, a bujica femicida - ubojstava žena ili djevojčica - izazvala je žestoke prosvjede u toj zemlji u kojoj se žene bore za veći utjecaj.

Zakonodavci u središnjoj državi Puebli jednoglasno su podržali reformu za "oduzimanje roditeljskih prava u slučajevima femicida", što je izazvalo glasno odobravanje u dvorani nakon minute šutnje za žrtve tog zločina.

Reforma je nazvana po odvjetnici Ceciliji Monzon, koja je ubijena prošloga svibnja. Vlasti su kasnije uhitile glavnog osumnjičenika, bivšeg kongresmena i oca njezina djeteta.

Jednoglasno je prihvaćen i zakon kojim se napadi kiselinom sankcioniraju kaznom do 40 godina zatvora, tretirajući zločin kao ekvivalent pokušaju ubojstva žene.

Reforma, nazvana Malenin zakon, odaje počast saksofonistici Mariji Eleni Rios, koja je svjedočila na sudu o napadu kiselinom u svom domu od kojega je zadobila teške opekline.

Optuženom osumnjičeniku prethodno je ove godine nakratko odobren kućni pritvor, izvijestili su lokalni mediji, prije nego što je drugi sudac to poništio.

"Neka ova reforma postane primjer na nacionalnoj razini koji će nam omogućiti bolji pravni okvir i pristup životu bez nasilja", napisala je lokalna zastupnica Nora Escamilla na Twitteru.

Broj prijavljenih ubijenih žena u Meksiku prošle je godine porastao za više od 600 - na 7646, a većina slučajeva proglašena je lakšim kaznenim djelom ubojstva iz nehaja.

To u prosjeku iznosi više od 20 ubijenih žena dnevno. Vladini podaci iz 2019. pokazali su da se u prosjeku na sto ubijenih žena presude samo četiri kazne