sastanak stožera

Medved: Tisuću zahtjeva za privremenim smještajem, podrhtavanja tla stalno nas vraćaju na početak

12.01.2021 u 17:50

Bionic
Reading

U Petrinji je od jutra trajao sastanak Stožera za uklanjanje posljedica potresa i lokalnih čelnika. Na sastanku koji je trajao više od pet sati govorilo se kako loše vrijeme i stalna podrhtavanja tla otežavaju pomoć i sanaciju

Predstavnici gradova, općina i mjesnih odbora potpredsjedniku Vlade i čelniku Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomi Medvedu su iznijeli detaljne informacije što su u okvirima svojih mogućnosti napravili u svojim mjestima te iznijeli potrebe, javlja HRT.

Oštećenja su prijavljena na više od 33.000 objekata, a statičari su pregledali oko 15.000. Veliki broj objekata je dobio naljepnicu neuporabljiv i privremeno neuporabljiv. Pokušat će se riješiti svaki pojedini slučaj. Potrebno je oko 1000 smještaja za ljude koji su izgubili krov nad glavom.

'Tisuću zahtjeva je trenutno aktivno, s tim da se mijenja situacija svakodnevno iz razloga što imamo stalna podrhtavanja. Objekti koji su jučer imali žutu naljepnicu procjenu statičara žuto, svakim novim potresom oni prelaze u crveno', rekao je Medved.

'Prioritete sada usmjeravamo i zbog meteo uvjeta i niskih temperatura. Do određenih mjesta dosta teško dolazimo, zato smo zadnjih dana detaljno prošli svaki grad i svaku općinu na području Sisačko-moslavačke županije. Naše aktivnosti su izrazito dobro koordinirane. Dajemo garanciju narodu za potporu u svim elementima zbog kojih smo ovdje. Ova podrhtavanja tla nas stalno vraćaju na početak', rekao je Medved, prenosi Dnevnik.hr.

'Rješavamo privremeni smještaj, započeli smo proces uspostave kontejnerskih naselja. Ti se kontejneri dostavljaju uz urušenu kuću. Formiramo kontejnerska naselja. Jučer smo započeli novi način prehrane, tvrtka Pleter ima sposobnosti pripremiti potrebne količine hrane. Pleterom pokrivamo pretežno ruralna područja, a postupak uvođenja Pletera prošao je bez problema', kazao je Medved.