POSLJEDICE POTRESA

Plenković i Medved stigli u Sisak, skinut zvonik na katedrali: 'Hvala kuharima koji su nesebično i solidarno podijelili tisuće obroka'

10.01.2021 u 11:16

Bionic
Reading

U nedjelju ujutro počele su završne pripreme za skidanje 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale, a na završnu fazu ove komplicirane operacije u Sisak stigli su i premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade Tomo Medved

'Vatrogasci s odgovarajućom mehanizacijom skidaju toranj sa sisačke katedrale stare oko 250 godina. S obzirom da se toranj nagnuo, on predstavlja sličnu ugrozu kao i zagrebačka katedrala, i nadamo se da će sve proći u najboljem redu', rekao je Plenković novinarima.

Potom je progovorio o ostalim temama vezanima za potres. 'Želim zahvaliti brojnim ugostiteljima, kuharima koji su nesebično, solidarno, podijelili tisuće obroka. Kao što znate, dogovoreno je da oni još neko vrijeme nastave sa svojim aktivnostima, a nakon toga se angažira tvrtka Pleter koji će pripremati hranu u Petrinji ili će je donijeti iz Zagreba gdje imaju veće kapacitete', rekao je premijer.

Dodao je da je nakon razgovora održanih u četvrtak i petak, dogovorena nabava 600 kontejnera hrvatskih proizvođača. 'Istodobno, s hotelskim kućama dogovorili smo otkup 250 mobilnih kućica. Vrlo brzo ćemo doći do 1000 jedinica, brojka potrebna za prvu fazu alternativnog smještaja', rekao je Plenković.

Ponovio je da nadležne institucije trebaju ispitati eventualne nepravilnosti o poslijeratnoj obnovi u Sisačko-moslavačkoj županiji, te kako će država dati potrebnu dokumentaciju na raspolaganje.

  • +4
Andrej Plenković i Tomo Medved u Sisku uoči skidanja zvonika katedrale Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Kako je izjavio voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić koji vodi radove, planirano je da postupak skidanja kape počne u 11 sati, bez obzira na vremenske prilike.

"Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme", rekao je Adamčić.

Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji će, ističe, sudjelovati trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca.

Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, rekao je kako je riječ o sličnom postupku, s tom razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno.

Oko katedrale je postavljen perimetar sigurnosti, ali izvođači operacije upozoravaju promatrače na nužan oprez.